Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israel vil købe avancerede F-15 jagerfly fra USA

Israel vil købe flere jagerfly fra USA. På billedet ses israelske F-15 jagerfly som kan bruges ved eventuelt angreb mod Iran. (Illustration: Magic Aviation)
Israels afgående IDF-chef Aviv Kochai: - Israel skal være klar, hvis det bliver nødvendigt at stoppe Iran i at blive atommagt.

Israel har sendt en formel anmodning til USA om at de ønsker at købe 25 avancerede F-15-EX jagerfly for at kunne imødegå truslen fra Iran, skriver Times of Israel.

Den officielle anmodning blev sendt fra Israels forsvarsministerium. Israel og USA skal nu forhandle om hvor mange jagerfly Israel har brug for og hvor meget de vil koste.

Israels forsvarsministerium og USA’s ambassade i Jerusalem ønsker ikke at kommentere på rapporten.

Ifølge rapporten traf Israel i 2020 beslutning om at styrke sin flåde af F-35 stealth jagerfly og F-15 flåde, men grundet politisk ustabilitet, blev kun beslutningen om at købe F-35 gennemført. Nu hvor Israels nye regering er på plads efter valget 1. november 2022, er man gået videre med aftalen om at købe F-15.

Israels forsvarshær (IDF) ønsker at opgradere deres eksisterende flåde af F-15, som kan bære de tunge våben, der er behov for ved angreb af Irans atomanlæg (de fleste atomanlæg er underjordiske).

Ifølge Boeing som producerer F15-EX, kan de bærer “flere våben end andre kampfly i samme klasse og kan affyre hypersoniske våben med en længde på over 6 meter og en vægt på over 59 tusind kilo.”

USA’s luftvåben modtog første version af F-15 EX i 2021 og udtaler at de efter to års testning haer konkluderet, at jagerflyet overgik forventningerne, skriver Fox News.

Kilderne fortalte til Breaking Defense, at Israel sandsynligvis vil kunne modtage de nye jagerfly i 2028, men at Israel ville presse på for hurtigere levering samt at Israel har mulighed for at fordoble den oprindelige anmodning om at købe på 25 jagerfly.

Ifølge rapporten, er Israels beslutning blevet mere presserende efter øget forsvarssamarbejde mellem Iran og Rusland og frygten for at Moskva eventuelt vil forsyne Iran med det avancerede S-400 antiluftværnssystem.

Ifølge rapporten er Israel afhængig af F-15 jagerfly for at kunne ramme de flere hundredetusind raketter som Irans forlængede arm, terrororganisationen Hizbollah har i Libanon.

Mange af Israels F-15 jagerfly er fra 1970’erne og er siden blevet opgraderet og renoveret.

Går aftalen igennem, vil det være de første Boeingproducerede-jagerfly, anskaffet af Israels luftvåben i to årtier.

Israels afgående IDF-chef Aviv Kohavi fortalte i sidste uge, at Iran er IDF’s hovedfokus. Derfor arbejder IDF på at sikre, at de har kapaciteten til at klare opgaven, hvis det bliver nødvendigt at stoppe Irans bestræbelser på at blive en atommagt.

Kohavi fortalte til Walla News, at et potentielt angreb mod Irans atomanlæg er en “hovedopgave”, som IDF står over for, og lovede at “IDF vil være klar til at udføre sin mission.”

I lyset af stigende usikkerhed om Iran evenutelt vil vende tilbage til 2015-atomaftalen med de vestlige magter, har IDF de seneste to år haft fokus på at være klar, hvis angreb mod Irans atomanlæg skulle blive nødvendige.

Israel har presset på for at få USA til at udarbejde militære beredskabsplaner for at forhindre Iran i at få et atomvåben. USA’s præsident Joe Biden har udtalt, at han er parat til at bruge militær magt, hvis det bliver nødvendigt, men vil udtømme alle diplomatiske muligheder først.

På spørgsmålet om, hvad der vil ske, hvis USA ikke slutter sig til Israel ved eventuelle angreb, sagde Kohavi: “Israel skal have kapaciteten til at udføre operationen, også hvis det betyder, at vi handler alene.”

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem