Centrifuger i et iransk atomanlæg. (Foto: Atomic Energy Organization of Iran via AP, File)

Præsident Biden og premierminister Lapid underskriver fælles løfte om at forhindre Iran i at blive atommagt

Læs den fulde tekst.

USA’s præsident Joe Biden og Israels premierminister Yair Lapid har underskrevet Jerusalem deklarationen, skriver Times of Israel.

Deklarationen bekræfter “de ubrydelige bånd mellem vores to lande og USA’s varige forpligtelse til Israels sikkerhed.”

USA fra sin side “gentager sit faste engagement i at bevare og styrke Israels evne til at afskrække sine fjender og forsvare sig selv mod enhver trussel eller kombination af trusler. USA gentager også at forpligtelserne er todelte, ubrydelige og ikke kun er moralske, men også strategiske forpligtelser, der er af afgørende betydning for USA’s nationale sikkerhed.”

USA’s giver sit faste løfte om aldrig at tillade Iran, at blive en atommagt og understreger, at Washington er parat til at “bruge alle elementer af sin nationale magt” for at sikre, at Teheran ikke få en atombombe.

Erklæringen indeholder en amerikansk forpligtelse til fuldt ud at implementere vilkårene i det historiske aftalememorandum på over 282 milliarder kroner og en anerkendelse af, at en opfølgende MOU bør afspejle nye trusler og omstændigheder. Derfor vil Washington søge yderligere missilforsvarsfinansiering ud over MOU.

Hvad angår Abraham-aftalerne bekræftes vigtigheden af ​​aftalerne og af Negev Forum, der blev indledt i Manama, Bahrains hovedstad i juni.

Om krigen i Ukraine: “USA og Israel gentager deres bekymringer vedrørende de igangværende angreb mod Ukraine, deres forpligtelse til Ukraines suverænitet og territoriale integritet, og bekræfter vigtigheden af ​​fortsat humanitær bistand til Ukraines befolkning,”

De to lande har forpligtet sig til at fortsætte drøftelserne om de Israel-palæstinensiske bånd og fordømme den iransk søttet terrorgruppe Hamas i Gaza samt de seneste terrorangreb mod Israel.

Biden “bekræfter sin langvarige og konsekvente støtte til en to-statsløsning og gøre fremskridt mod en virkelighed, hvor både israelere og palæstinensere kan nyde ligeværdige mål for sikkerhed, frihed og velstand.”

“USA er klar til at arbejde sammen med Israel, de palæstinensiske myndigheder (PA) og regionale interessenter for at opnå det mål.”

Begge sider har forpligtet sig til at styrke den palæstinensiske økonomi og forbedre palæstinensernes livskvalitet.

Israel ønsker at tilslutte sig USA’s visumfritagelsesprogram, parterne blev enige om at fremskynde forsøg på at gennemføre processen.

Parterne fordømmer BDS-kampagner og dæmonisering af Israel i FN og ved Den Internationale Straffedomstol: “De to lande vil bruge de redskaber, de har til rådighed i kampen mod enhver kilde til antisemitisme og reagere, når legitim kritik bliver til dæmonisering og had eller forsøg på at underminere Israels retmæssige og legitime plads blandt familien af nationerner,”.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp