Tidligere IDF-chef Gadi Eisenkot taler under sikkerhedskonference, Netanya 2. juni 2022. (Foto: Netanya Academic College)

– Iran ville have haft en atombombe for flere år siden hvis det ikke var for Israel

Sabotage og hemmelige operationer har indtil videre forhindret Iran i at udvikle atomvåben.

Iran havde haft en atombombe for flere år siden, havde det ikke været for hemmelige israelske operationer Irans atomprogram, udtaler tidligere chef for Israels forsvarshær (IDF).

– Israel udfører forskellige operationer – de fleste af dem hemmelige med det formål at forhindre Iran i at udvilke atomvåben, siger tidligere IDF-chef Gadi Eisenkot.

Hans udtalelser kom dagen efter Israel simulerede stort angreb mod Irans atomanlæg. Israel vil have et sikkert militært alternativ på plads for om nødvendigt at stoppe Irans atomprogram. I skrivende stund har Israel formået at stoppe/forsinke en iransk atombombe via hemmelige operationer og sabotager.

– Havde det ikke været for vores aktioner, er det min vurdering at Iran allerede havde haft en atombombe for 7-10 år siden, siger Eisenkot.

– Vi har forhindret Iran i at blive det nye Nordkorea.

Det internationale atomagentur vurdere at Irans lager af berriget uran er 18 gange større end det tilladte jf. atomaaftalen (2015).

Den israelske historiker Benny Morris har tidligere skrevet at israelske ledere inden længe vil stå over for det umulige valg – Enten leve med et Iran med atomvåben – eller bombe atomanlæggene.

For nylig rapporterede israelske medier at tidsrammen for at stoppe Irans atomvåben bliver mere og mere snæver og at Iran kun er få uger fra at have en tilstrækkelig mængde spaltbart materiale til deres første atombombe.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp