Nu skal de træne i at angribe Iran

Israel begynder forberedelserne på et angreb mod Irans atomprogram. Træningen kan tage over et år.
Israelske F35-jagerfly under træning over Syd-Israel. Nu skal de forberede sig på et angreb mod Iran. (Foto: IDF)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Politiske beslutninger og det iranske atomprograms fremskridt betyder at det israelske luftforsvar (IAF) i løbet af det næste år vil begynde at træne et muligt luftangreb mod Irans atomanlæg, skriver avisen Israel Hayom.

Ifølge beregninger vil træning til et sådant angreb tage mindst et år. Udover behovet for opgraderet efterretningsinformation og forberedelse af forskellige angrebsscenarier, skal IAF også ændre sin træning, vedligeholde materiel og skaffe mange dele til langdistanceflyvninger.

– Vi ændre lidt på vores fokus som nu vil være mere østover. Det handler om muligheden for at fylde brændstof i luften, at være isoleret og under usikre forhold. Det er ting som vi dagligt træner i, så vi taler ikke om at starte fra bunden, men snarere et skift for at forbedre visse evner, siger Amikam Norkin, chef i IAF.

Som MIFF tidligere skrev har israelske politikere vedtaget at afsætte omkring 10,5 milliarder kroner til at forberede et angreb mod det iranske atomprogram.

For at kunne gennemføre et flyangreb mod Iran er Israel afhængig af at kunne tanke flyene i luften. Derfor har Israel bestilt nye Boeing KC-46 Pegasus fra USA. Her ses et amerikansk F35 fylde brændstof over Californien. (Foto: Wikipedia)

De seneste måneder har israelske generaler omorganiseret prioriteringerne for at kunne forberede troværdige angrebsmuligheder mod Iran. Skiftet sker efter Israel forlod sine militære forberedelser til lignende angreb i 2016, flere måneder efter Iran underskrev atomaftalerne med verdensmagterne. Derfor valgte IAF at fokusere på andre udfordringer.

– Mellemøsten er en kompleks arena hvor trusselsbilledet konstant ændre sig. De udfordringer som vi står over for vokser stødt og derfor må vi hele tiden være et skridt foran fjenden, siger IAF lederen.

Efter USA fjernede en del af de økonomiske sanktioner mod Iran, og det iranske regime er fortsat med sit atomprogram uden at vende tibage til forhandlingerne, har israelske ledere igen besluttet at planlægge et muligt luftangreb mod Iran og afsætte midler til til formålet.

Det kan altså tage et år, eller mere, at forberede et militært angreb mod Iran. I mellemtiden håber Israel at der vil blive fundet finnes andre muligheter for å stanse eller bremse Irans marsj mot utviklingen av en atombombe.

Men også Iran forbereder seg på et mulig israelsk angrep. Blant annet utvikler de avanserte luftvernmissiler, som allerede er utplassert i land som Irak, Jemen og Syria. Målet er, blant annet, å kunne skyte ned israelske fly.

I tillegg har Iran utplassert droner i en rekke land i regionen, inkludert Irak og Jemen. Ifølge Israel Hayom skal disse dronene ha kapasitet til å nå Israel, til tross for at de er utplassert flere tusen kilometer fra landet.

Israels umulige valg: Leve med at Iran får atombombe – eller bombe dem

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelPA: – Israels udslettelse er uundgåelig
Næste artikel– Flere danskere bør slå ring om det jødiske samfund i Danmark
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise