Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

John Kerry anklages for at have lækket info om israelske operationer til Iran

USAs tidligere udenrigsminister John Kerry beskyldes for at have lækket information om israelske angreb i Syrien til Irans udenrigsminister Javad Zarif. Her fra et møde mellem de to i 2015. (Foto: USAs udenrigsministerium)
Irans udenrigsminister siger Kerry informerede ham om mere end 200 israelske operationer.

I en lækket lydoptagelse fortæller Irans udenrigsminister Javad Zarif at han fik information om mere end 200 israelske luftangreb mod iranske mål i Syrien af John Kerry, som var udenrigsminister under præsident Barack Obama under forhandlindlingerne om en atomavtalen med Iran, skriver avisen Israel Hayom.

Zarif kom med kommentaren i et interview i marts med den London-baseret iranske TV-station Iran International. Den 25. april publicerede den amerikanske storavis The New York Times sagen.

I det lækkede interview kritiserer Zarif den iranske revolutionsgarde og deres dominerende rolle i iransk udenrigspolitik og tilføjer at Kerry fortalte han at Israel havde angrebet Iran 200 gange i Syrien.

«Var du ikke klar over det», spørger intervieweren to gange, hertil svarer Zarif:

«Nej. nej.»

Irans udenrigsminister specificerer ikke hvornår Kerry kom med kommentaren. Kerry er i dag Joe Bidens specialudsending for klima.

Påstanden har vakt stor vrede blandt de republikanske politikere i USA, som anklager Kerry for at have lækket israelske hemmeligheder. Det afviser Kerry og henviser til at påstande om israelske angreb mod iranske mål i Syrien længe har været offentligt kendt. I 2018 erkendte Israel at have stået bag 200 angreb mod iranske mål – læs mere HER på norsk.

«Den her historie og anklagerne er helt falske. Der er aldrig sket – hverken da jeg var udenrigsminister eller senere», skriver Kerry på Twitter.

Den republikanske senator Dan Sullivan mener anklagerne er så alvorlige at Kerry bør trække sig. Også Texas-senator Ted Cruz og USAs tidligere FN-ambassadør, Nikki Haley, er kommet med meget hård kritik USAs tidligere udenrigsminister.

«Det er grusomt på så mange niveauer. Biden og Kerry må svare på hvorfor Kerry har tipset Iran, den største sponsor af terror, samtidigt med han har stukket en af vores største partnere, Israel, i ryggen», skriver Haley.

Den Israel-venlige republikanske senator Lindsey Graham advarer mod at stole blindt på lydoptagelsen. Han mener ikke Irans udenrigsminister er til at stole på. Lydoptagelsen er ikke verificeret af eksterne kilder.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem