John Kerry anklages for at have lækket info om israelske operationer til Iran

Irans udenrigsminister siger Kerry informerede ham om mere end 200 israelske operationer.
USAs tidligere udenrigsminister John Kerry beskyldes for at have lækket information om israelske angreb i Syrien til Irans udenrigsminister Javad Zarif. Her fra et møde mellem de to i 2015. (Foto: USAs udenrigsministerium)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

I en lækket lydoptagelse fortæller Irans udenrigsminister Javad Zarif at han fik information om mere end 200 israelske luftangreb mod iranske mål i Syrien af John Kerry, som var udenrigsminister under præsident Barack Obama under forhandlindlingerne om en atomavtalen med Iran, skriver avisen Israel Hayom.

Zarif kom med kommentaren i et interview i marts med den London-baseret iranske TV-station Iran International. Den 25. april publicerede den amerikanske storavis The New York Times sagen.

I det lækkede interview kritiserer Zarif den iranske revolutionsgarde og deres dominerende rolle i iransk udenrigspolitik og tilføjer at Kerry fortalte han at Israel havde angrebet Iran 200 gange i Syrien.

«Var du ikke klar over det», spørger intervieweren to gange, hertil svarer Zarif:

«Nej. nej.»

Irans udenrigsminister specificerer ikke hvornår Kerry kom med kommentaren. Kerry er i dag Joe Bidens specialudsending for klima.

Påstanden har vakt stor vrede blandt de republikanske politikere i USA, som anklager Kerry for at have lækket israelske hemmeligheder. Det afviser Kerry og henviser til at påstande om israelske angreb mod iranske mål i Syrien længe har været offentligt kendt. I 2018 erkendte Israel at have stået bag 200 angreb mod iranske mål – læs mere HER på norsk.

«Den her historie og anklagerne er helt falske. Der er aldrig sket – hverken da jeg var udenrigsminister eller senere», skriver Kerry på Twitter.

Den republikanske senator Dan Sullivan mener anklagerne er så alvorlige at Kerry bør trække sig. Også Texas-senator Ted Cruz og USAs tidligere FN-ambassadør, Nikki Haley, er kommet med meget hård kritik USAs tidligere udenrigsminister.

«Det er grusomt på så mange niveauer. Biden og Kerry må svare på hvorfor Kerry har tipset Iran, den største sponsor af terror, samtidigt med han har stukket en af vores største partnere, Israel, i ryggen», skriver Haley.

Den Israel-venlige republikanske senator Lindsey Graham advarer mod at stole blindt på lydoptagelsen. Han mener ikke Irans udenrigsminister er til at stole på. Lydoptagelsen er ikke verificeret af eksterne kilder.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelIsrael bad Tor Wennesland viderebringe advarsel
Næste artikelFolketingsmedlem: – Israel har længe opført sig som en slyngelstat
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise