Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Iran og Kina har underskrevet gigantisk aftale

Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif (t.h.) og hans kinesiske kollega Wang Yi underskrev den enorme aftale 27. marts 2021. Aftalen indebærer kinesiske investeringer på 3500 milliarder kroner i Iran. (Foto: Twitter)
Aftalen indebærer blandt andet at Kina investerer 3500 milliarder kroner i Iran.

Iran og Kina har underskrevet 25-årig strategisk samarbejdsaftale som svækker USAs sanktioner mod det iranske regime.

Aftalen dækker en række økonomiske aktiviteter som olie og minedrift, men åbner også op for satsning på industri i Iran og samarbejde inden for transport og landbrug, ifølge rapporter i iranske statslige medier.

Der er ikke kommet flere detaljer frem om aftalen da den blev underskrevet af Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif og den kinesiske udenrigsminister Wang Yi, skriver nettavisen Times of Israel.

Ifølge New York Times vil Kina investere omkring 3500 milliarder kroner i Iran i bytte for olie som en del af aftalen. De to lande vil også styrke militærsamarbejdet, med fælles militærøvelser og deling af efterretning.

Begge lande deltog i fælles marineøvelse med Rusland i det nordlige Indiahav i 2019. Øget turisme og kulturudveksling mellem landene er også en del af aftalen. Det er i år 50 år siden Kina og Iran etablerede diplomatiske forbindelser.

Kina er nu Irans største handelspartner og indkøber af iransk olie.

Den nye aftale mellem Kina og Iran vil gøre det vanskeligere for USA i eventuelle forhandlinger om atomaftalen. USA vil blandt andet have at Iran begrænser sit raketprogram og sine destabiliserende aktiviteter i regionen for at genindtræde i aftalen. Iran på sin side afviser nye forhandlinger og kræver at USA løfter de økonomiske sanktioner mod landet.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem