– Ingen aftale med Iran er bedre end en dårlig aftale

- Israel kan ikke acceptere en situation hvor Iran kommer nærmere atomvåben, skriver Yaakov Amidror, seniorforsker ved Jerusalem Institute for Strategy and Security.
Irans øverste leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikipedia)
«Alle har brug for at læse om Israel på miff.dk.» Hvis du er enig, har vi brug for dig som medlem af MIFF så skoleelever og andre kan få gratis adgang til israelske perspektiver på dansk. Kun en lille andel af vores internetbrugere er medlemmer. Klik her for at registrere dig nu (fra kr. 3,- per uge)

Biden-administrationen har varslet at de ønsker ny atomaftale på plads med Iran. Trump-administrasjonen trakk seg fra avtalen som Obama-administrasjonen undertegnet i 2015.

Israel forsøger at nå at komme med indspark til amerikanerne før eventuelle nye forhandlinger med iranerne. Det samme forøgte Israel før 2015, påpeger Yaakov Amidror.

– Dem som siger at Israel trak sig fra forhandlingsprocessen før 2015 tager fejl. Sandheden er at Israel spillede en central rolle i de tidlige forhandlinger. Israel var i dialog med amerikanerne og de andre forhandlere, inkl. kineserne og russerne som blev anset for at være mere ufleksible partnere. Israel ønsker en god aftale med Iran, skriver Amidror. Han er tidligere generalmajor og har været national sikkerhedsrådgiver for premierminister Benjamin Netanyahu fra 2011 til 2013. Som central medarbejder i Jerusalem Institute for Strategic Studies fortsætter Amidror med at være en af de vigtige beslutningstagere i Israels utenrigs- og forsvarspolitik.

Obama-administrationen valgte at acceptere en Iran-aftale som Israel på ingen måde var tilfreds med. I juli 2015 listede David Horovitz, chefredaktør i Times of Israel 16 grunde op til hvorfor aftalen i Jerusalem ses som en katastrofe.

Amidror mener det er rigtigt af Israel at forsøge med fornyet dialog med Biden-administrationen.

– Men hvis Washington går tilbage til den gamle aftale, eller blot udfører kosmetiske ændringer i den, må Israel være forberedt med sin egen militære mulighed mod Iran, som en sidste udvej. Israel kan ikke acceptere en situation hvor Iran kommer nærmere atomvåben, selv om det vil medfører en kompleks og farlig kampagne for at ødelægge hovedelementer i iranernes atomprojekt, konkluderer Amidror. Siden den islamiske revolution i 1979 har det været Irans officielle mål at ødelægge Israel. I en artikel som MIFF gengav i 2018, forklarede Amidror hvorfor Israel må standse Irans militære opbygning i Syrien og Libanon.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Ingen indlæg at vise