Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

– Ingen aftale med Iran er bedre end en dårlig aftale

Irans øverste leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikipedia)
- Israel kan ikke acceptere en situation hvor Iran kommer nærmere atomvåben, skriver Yaakov Amidror, seniorforsker ved Jerusalem Institute for Strategy and Security.

Biden-administrationen har varslet at de ønsker ny atomaftale på plads med Iran. Trump-administrasjonen trakk seg fra avtalen som Obama-administrasjonen undertegnet i 2015.

Israel forsøger at nå at komme med indspark til amerikanerne før eventuelle nye forhandlinger med iranerne. Det samme forøgte Israel før 2015, påpeger Yaakov Amidror.

– Dem som siger at Israel trak sig fra forhandlingsprocessen før 2015 tager fejl. Sandheden er at Israel spillede en central rolle i de tidlige forhandlinger. Israel var i dialog med amerikanerne og de andre forhandlere, inkl. kineserne og russerne som blev anset for at være mere ufleksible partnere. Israel ønsker en god aftale med Iran, skriver Amidror. Han er tidligere generalmajor og har været national sikkerhedsrådgiver for premierminister Benjamin Netanyahu fra 2011 til 2013. Som central medarbejder i Jerusalem Institute for Strategic Studies fortsætter Amidror med at være en af de vigtige beslutningstagere i Israels utenrigs- og forsvarspolitik.

Obama-administrationen valgte at acceptere en Iran-aftale som Israel på ingen måde var tilfreds med. I juli 2015 listede David Horovitz, chefredaktør i Times of Israel 16 grunde op til hvorfor aftalen i Jerusalem ses som en katastrofe.

Amidror mener det er rigtigt af Israel at forsøge med fornyet dialog med Biden-administrationen.

– Men hvis Washington går tilbage til den gamle aftale, eller blot udfører kosmetiske ændringer i den, må Israel være forberedt med sin egen militære mulighed mod Iran, som en sidste udvej. Israel kan ikke acceptere en situation hvor Iran kommer nærmere atomvåben, selv om det vil medfører en kompleks og farlig kampagne for at ødelægge hovedelementer i iranernes atomprojekt, konkluderer Amidror. Siden den islamiske revolution i 1979 har det været Irans officielle mål at ødelægge Israel. I en artikel som MIFF gengav i 2018, forklarede Amidror hvorfor Israel må standse Irans militære opbygning i Syrien og Libanon.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem