Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

– Iran udgør stigende trussel for Israel og Golfstaterne

Iran er begyndt at berige uran med en renhed på 20 procent i underjordisk atomanlæg i Fordo. (Foto: Google Eath)

Salem al-Ketbi er emiratisk politisk analytiker og tidligere kandidat til UAE’s Federal National Council. Her er hans kommentarer i avisen Israel Hayom.

I løbet af den korte periode der er gået mellem administrationen af ​​den valgte præsident Joe Biden er blevet stablet på benene og det seneste valg i USA er der sket flere udviklinger, skriver al-ketbi. Mange domme er blevet sammensat af den valgte præsidents hold og hvis den kommende amerikanske regering beslutter at vende tilbage til en ubetinget atomaftale med Iran, som Trump-administrationen trak sig ud af i ​​2018, vil det udgøre en alvorlig trussel mod Golf-landene og Israel. Ifølge al-Ketbi vil den bedste strategiske mulighed være at koordinering af indsatsen og et stærkt samarbejde mellem alle parter berørt af den iranske trussel. Læs MIFs tidligere artikler om Iran HER.

Samtidig kunne MIFF i dag berette at en talsperson for den iranske regering har udtalt at Iran er begyndt at berige uran med en renhedsprocent på 20 i et underjordisk anlæg. Ifølge det statsdrevet nyhedsbureau IRNA er det præsident Hassan Rouhani som har givet ordren. Læs mere HER.

Landenes synspunkter skal formidles til den nye amerikanske administration og der skal presses på for at få dem til at vurdere for og imod atomaftalen med Iran, skriver al-Ketbi. Al-Ketbi understreger at det på ingen måde vil være en fordel at vende beslutningen om at trække sig hurtigt ud af aftalen uden en integreret ramme, der sikrer, at situationen afhjælpes og at hullerne i aftalen i dens nuværende form er udfyldt. GCC-landene og Israel er USAs traditionelle strategiske allierede, tilføjer al-Ketbi.

Uanset de eksisterende niveauer af alliance og strategiske partnerskaber, betragtes båndene som altafgørende for amerikanske interesser – så meget desto mere bør USA vægte parternes synspunkter højt. De kan ikke ignoreres hvis der sker koordinering mellem parterne for at bringe omfattende og integrerede løsninger til den fremtidige amerikanske regering. Hvis det er tilfældet, tilføjer al-Ketbi, vil administrationen ikke være i stand til at ignorere kravene fra Golfstaterne.

Officielle forbindelser blev for få måneder siden etableret mellem Israel, Emiraterne og Bahrain (Abrahamaftalerne – læs mere HER). Andre lande i regionen har behov for mere tid og de rette betingelser før de vil tilslutte sig.

Fremtiden ser lys ud for de lande som ønsker fred, stabilitet frem for konflikt og spændinger som i årtier har præget regionen. Al-Ketbi mener derfor at GCC-landene bør deltage i forhandlinger med det iranske regime og 5+1 gruppen.

Al-Ketbi mener det vil være analogt med seksparts atomsamtalerne ført for et par år siden mellem Nordkorea, USA, Rusland, Kina, Sydkorea og Japan. Al-Ketbi mener formlen er ideel til at opbygge et solidt fundament for regional sikkerhed. Samtidig mener al-Ketbi ikke at det iranske regime vil imødekomme et sådant krav. Det skyldes ikke at det er urealistisk, men derimod at det iranske regime ser sig selv som værende overlegen i forhold til andre lande i regionen. Det iranske regime afviser fuldstændigt “par in parem non habet imperium”; ligestilling i dets forbindelser med GCC-landene.

Det iranske regime tager ikke hensyn til de dramatiske ændringer som de seneste par årtier har medført at landene har opnået en vellykket udvikling og skabt en regional og international status som placerer dem på lige fod med, hvis ikke bedre end nogen anden regional magt, påpeger al-Ketbi.

Lande som Saudi-Arabien og Emiraterne er blevet de nye regionale toneangivende lande takket være deres økonomi, hvilket har gjort dem til regionens største spillere. Israel er en stærk stat inden for forskellige udviklingsområder – også militært, understreger al-Ketbi og Israel har indgået en stærk strategisk alliance med alle stormagterne.

GCC-lande og Israel skal have komparative fordele og indflydelse sammen med USA. De skal bruges til at transmittere og forsvare deres synspunkter med fornuft og kraft over for en stærk tendens fra den fremtidige amerikanske regering til at acceptere en ubetinget tilbagevenden til ​​atomaftalen med Iran.

Ifølge al-Ketbi er årsagen hertil at det der sker i den kommende periode, vil være afgørende for den fremtidige regionale sikkerhed. Ifølge de seneste amerikanske rapporter er kommende præsident Bidens hold bekymret over, at nogle lande i Mellemøsten vil forsøge at afspore atomaftalen frem for at forbedre den.

Al-Ketbi mener ikke så betydningsfuldt og indflydelsesrigt et land som USA bør frygte det. Daværende præsident Obama ofrede vreden fra alle USAs allierede i Golfen og Mellemøsten for at underskrive en mangelfuld atomaftale med Iran.

Emiraternes ambassadør i USA, Yousef al-Otaiba erklærede, at enhver aftale med Iran vil påvirke GCC-landene – ikke de magter som underskriver atomaftalen med Iran. Det er ifølge al-Ketbi, en kendsgerning at alle har brug for en vis grad af klarhed, åbenhed og ansvarlighed. Det er de lande som i øjeblikket lider under konsekvenserne af den opportunistiske udnyttelse af smuthuller i atomaftalen for at udvide og underkaste visse stater i regionen.

Irans snigende indflydelse i Yemen, Irak og Syrien og indblanding i Bahrains interne anliggender er måske det bedste bevis på den trussel som landene i regionen står over for som et resultat af det internationale samfunds manglende reaktion på den iranske trussel, understreger al-Ketbi.

Alle ved, at Irans regime truer Golflandene og Israel hver gang de udsættes for et sikkerhedsproblem. Hyppige officielle erklæringer fra det iranske regime fokuserer på at true nabolande med direkte og indirekte militære angreb og indflydelse fra Iran-finansierede og væbnede terrororganisationer. Læs MIFFs artikler om terrororganisationen Hizbollah HER.

Sikkerheden i Golf-regionen og Mellemøsten er blevet holdt gidsel for det iranske regimes middelmådighed. Det iranske regime har ikke noget udviklingsprojekt for deres eget folk og ønsker hverken fred eller stabilitet, men derimod kaos og spændinger.

Kaos giver det iranske regime de påskud som de har brug for, for at distrahere den iranske befolkning fra deres lidelser og interne problemer. Det skaber eksterne problemer som forlænger regimets levetid som bærer alle gener til egen undergang.

Den strategiske virkelighed er kompleks. Samarbejde og koordinering mellem GCC-landene og Israel for at bremse den iranske ambition og trussel er påkrævet for at overbevise kommende præsident Bidens administration til at undersøge situationen i god tid, inden en atomaftale underskrives. Det er afgørende alle dem som søger at sikre sikkerheden i vores region, afslutter al-Ketbi.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem