Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Iranske skakspillere har nægtet at spille mod israelere under junior-VM

Den britiske skakmester Nigel Short reageret kraftigt på iranske spillere, der nægter at spille mod israelske spillere. (Foto: Twitter, Lars OA. Hedlund skærmdump NRK via schack.se)
Skakeksperter mener, at den iranske skakforening skal straffes hårdt for deres manglende sportsånd.

VM i juniorskak spilles for tiden i New Delhi i Indien (d. 14 oktober til d. 26 oktober).

D. 17 oktober, under fjerde runde i turneringen, var den 18-årige iranske Aryan Gholami – en af ​​guldfavoritterne – sat til at spille mod Israels Alexander Zlatin.

Den israelske spiller dukkede op og lavede det første skridt, men efter 15 minutter var gået uden Gholami var på plads blev Zlatin erklæret vinderen og tildelt et point.

Den iranske sjakkspilleren Aryan Gholami på turneringen i Sverige. (Foto: Lars OA Hedlund, via Nordic Chess School)
Den iranske skakspiller Aryan Gholami ved turneringen i Sverige i januar 2019. (Foto: Lars OA Hedlund, via Nordic Chess School)

Gholami skulle have trukket sig helt fra VM, skriver den svenske hjemmeside schack.se. Hvis, han havde trukket sig havde han kun opnået 1,5 point ud af 4 mulige efter tre gange uafgjort.

Det var anden gang i løbet af ti måneder, hvor Gholami ikke mødte op til en kamp mod en israelsk skakspiller.

Det samme skete i januar under Sveriges største skak-turnering Rilton Cup i Stockholm. Under syvende runde skulle Gholami møde israelske Ariel Erenberg, men kom aldrig til spillebordet. Gholami hævdede senere, at det ville have alvorlige konsekvenser for ham derhjemme, hvis han havde valgt at spille mod en israelsk spiller.

Den israelske skakspiller Ariel Erenberg. (Foto: Twitter)

Det er uden tvivl det iranske regimes hadefulde racisme mod Israel, der er hovedårsagen til, at den unge iraner ikke deltog i en kamp, ​​selvom han har hævdet, at der var medicinske grunde til hans fiasko. Iran anerkender som bekendt ikke Israel og ønsker, at den jødiske stat udslettes.

Gholami blev hyldet og fik en heltemodtagelse af det iranske regime for ikke at spille mod israelske spillere.

Ayatollah Ali Khamene kysser Aryan Gholami (Foto: Iranske medier)

Efter hændelsen i Stockholm krævede Det Europæiske Skakforbund og en gruppe britiske advokater handling og reaktion fra Det Internationale Skakforbund, FIDE.

I øvrigt var det israelske Tamir Nabaty, der vandt Rese Cup ubesvaret. Se interview med ham her.

D. 19 oktober nægtede iranske Amin Tabatabaei at spille mod den israelske spiller Or Bronstein i sjette runde. Tabatabaei har titlen Grand Champion og er rangeret til toppen under verdensmesterskabet.

Efter 15 minutters ventetid uden at iraneren kom til bordet, blev Bronstein tildelt sejren. I et interview med ChessBase India talte han om skuffelsen over ikke at kunne spille kampen. Se det her:

https://www.facebook.com/chessbaseindia/videos/448747719102338/?t=0

Ifølge ChessBase Indien har turneringsledelsen som svar fjernet hans navn fra lodtrækningen i runde syv. Men efter at den iranske ledelse appellerede beslutningen og fremviste en lægeerklæring, blev det besluttet, at han kunne fortsætte med at spille i junior-VM. Betingelserne er, at han stiller op, hvis han trækkes ud til at spille mod en israelsk spiller, og at en læge, der er udpeget af ledelsen, skal undersøge Amin, næste gang han trækker sig af helbredsmæssige årsager.

Efter Aryan Gholamis stunt, reagerede skakeksperter og ledelsen for Det Internationale Skakforbund.

Til NRK sagde skakekspert Atle Grøn, at der er mange måder at straffe det iranske skakforbund. De kan nægtes indrejse og blive pålagt begrænsninger i antallet af deltagere i verdensmesterskabet og i aldersspecifikke turneringer.

Tidligere stormester Nigel Short skrev således på Twitter:

Der har været flere lignende hændelser med iranske spillere – MIFF har tidligere skrevet om en af dem.

Det vides endnu ikke, hvad FIDE vil gøre efter de seneste episoder.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem