Iran kan nærme sig atomvåben

– Det vil vi aldrig accepterer, siger Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Irans tungvandsanlæg tæt på byen Arak. Nu vil landet berige mere uran end tilladt. (Foto: Wikipedia)

På en TV-transmitteret pressekonference mandag 17. juni sagde Behrouz Kamalvandi, talsmand for det iranske nuklearagentur, at Iran inden for ti dage vil bryde atomaftalen som Iran underskrev med flere verdensmagter i 2015. Han sagde også at Iran har behov for uran som er op til 20 procent beriget, som ikke er langt under våbenkvalitet, skriver Times of Israel.

I henhold til atomaftalen kan Iran producerer og lagre optil 300 kilo uran, som er beriget med en berigelsesgrad på op til 3,67 procent. Den resterende uran må de eksportere. Imidlertid stoppede Iran eksporten i maj, i et forsøg på at presse europæiske lande til at beskytte dem mod USAs sanktioner. Derfor er Iran nu i færd med at overstige de 300 kilo som aftalen tillader.

USA trak sig ud af aftalen i maj sidste år og indførte samtidig sanktioner mod Iran. Kina, Rusland og flere europæiske lande har siden forsøgt at holde liv i aftalen, men beskeden fra det iranske nuklearagentur tyder på at landet nu er fast besluttet på at bryde aftalen. Efter Irans besked mandag gik flere europæiske lande straks ud og bad Iran om at holde fast i aftalen.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu beder det internationale samfund om at pålægge Iran sanktioner, hvis landet lagrer mere uran end tilladt.

“Hvis [Iran] gennemfører sine trusler og overtræder nuklear aftalen, bør det internationale samfund straks pålægge sanktioner, som tidligere aftalt.” Sagde Netanyahu om truslerne fra den islamiske republik.

Denne artikel er en gave til dig fra medlemmerne i Med Israel for Fred (MIFF). Hvis du også bliver medlem, kan vi nå ud med sandheden om Israel til endnu flere. Hvis du allerede er medlem, håber vi, at du vil rekruttere en ven nu. Klik her for at gå til indmeldelsesblanket. Medlemskab er gratis året ud!

Hvis Iran beriger uran med en 20 procent berigelsesgrad vil vejen til en 90 procent berigelsesgrad være kort. Det betyder at de vil kunne producere atomvåben. Det er helt uaktuelt at et land som truer med at udslette Israel kan få tilgang til atomvåben, har Netanyahu tidligere sagt. Han har også truet med at tage militær magt i brug for at standse Irans atomprogram. I dag gentog han beskeden.

– Israel vil ikke tillade at Iran får atomvåben, sagde Netanyahu.

I april sidste år fremlagde han beviser for at Iran har et atomvåbenprogram.

– Atomaftalen med Iran bygger på løgne. På iranske løgne og bedrag, sagde Netanyahu da han præsenterede beviserne for Irans hemmelige våbenprogram.

Tidligere artikelMIFF fejre sommeren med 400 danske medlemmer!
Næste artikelGrov voldtægtssag ryster Israel
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.