Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Iværksætteri for bæredygtig udvikling – 137 lande støtter israelsk FN-resolution

Verdensmålene for bæredygtig udvikling
Verdensmålene for bæredygtig udvikling Kilde: http://www.dk.undp.org/content/denmark/da_dk/home/post-201511/sdg-overview.html
... men som altid var der nogen, der stemte imod. Således bemærkede den østrigske ambassadør til FN, Jan Kickert, at "det er uheldigt, at der af politiske grunde ikke er enighed om en beslutning, der er så vigtig."

De forskellige institutioner i FN følger op på initiativer med årlige resolutioner. Således også med udviklingsprogrammer (UNDP og tilknyttede udviklingsudvalg).

I 2016 blev der med stort flertal i Generalforsamlingen vedtaget en israelsk resolutionen om “Iværksætteri for bæredygtig udvikling”. Resolutionen fokuserer på “vigtige måder, hvorpå FN-medlemsstater og FN selv kan hjælpe med at fjerne hindringerne for iværksættere og frigøre det talent, der er medfødt i alle samfund.” Gennem denne resolution opfordres FN-medlemsstaterne til at støtte og levere værktøjer til de yngre generationer, så de kan finde og skabe innovative løsninger på globale spørgsmål, fremme inddragelse af handicappede på arbejdspladsen, bistå små og mellemstore virksomheder, fremme socialt iværksætteri og forhindre kønsbaseret diskrimination.” Resolutionen havde flere end 100 medsponsorer.

Og den 21. november 2018 blev en opfølgende resolution vedtaget med et endnu større flertal. Den østrigske ambassadør til FN, Jan Kickert, bemærkede dog, at “det er uheldigt, at der af politiske grunde ikke er [100%] enighed om en beslutning, der er så vigtig.”

I forbindelse med 2016-resolutionen takkede, i følge i24 News, Israels ambassadør i FN, Danny Danon, forsamlingen efter afstemningen og sagde senere i en erklæring: “Denne beslutning er et yderligere bevis på de vigtige bidrag Israel yder til verden som førende inden for innovation og iværksætteri.” “Den hykleriske modstand fra den arabiske blok lykkedes ikke. Hver dag viser flere og flere lande interesse for Israels succes,” bemærkede han.

Og han fik ret. Efter vedtagelse af 2018-resolutionen sagde han: “Israelsk iværksætteri er ikke alene et eksempel på succesrig innovation, men det bygger også broer mellem landene .. og fremmer en positiv global udvikling.”

2030-Agendaen for Bæredygtig Udvikling

Resolutionerne skal ses i en større sammenhæng, navnlig FN’s 2030 Agenda for Bæredygtig Udvikling med de 17 mål om bl.a. “at udrydde fattigdom, beskytte planeten og sikre velstand for alle.” Allerede i december 2017 fremhævede Roberto Valent (fra FN’s Udviklingsprogram, UNDP), at “Israel fremmer de bæredygtige udviklingsmål (Sustainable Development Goals) på en meget praktisk måde. FN er meget glad for, at Israel er så langt fremme ikke blot i sine egne aktiviteter for gennemførelsen af SDG, men også med hensyn til at skabe en platform for andre på områderne køn, ligestilling, uddannelse og især innovation.”

Kilder og noter
“137 Countries Support Israeli UN Resolution Promoting Business Development” (United With Israel 22. november 2018)
“UN Praises Israel for Combating Poverty and Protecting the Planet” (United With Israel 20. december 2017)
“UN passes Israeli resolution on ‘Entrepreneurship for Sustainable Development'” (i24News 18. november 2016)
Læs mere på dansk om Verdensmål for bæredygtig udvikling her.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem