Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Israel, Grækenland, Cypern og EU samarbejder om undervandsgasledning

Energitrekanten Cypern, Grækenland, Israel
Udnyttelsen af energiressourcer i det østlige Middelhavsområde har trukket sammen hidtil fremmedgjorte stater. Kilde: https://www.meforum.org/articles/2016/shifting-eastern-mediterranean-alliances
Første gang nogensinde, at Israel har sluttet sig til EU om et større infrastrukturprojekt

Opdagelsen af naturgasfelter i israelske kystfarvande og planer om at sælge ressourcen til Europa har ad diplomatiets vej draget Israel, Grækenland og Cypern nærmere hinanden. I maj afholdt ledere af de tre nationer deres fjerde trilaterale topmøde i løbet af de sidste to og et halvt år. Og nu er de nået til enighed om verdens længste undervandsgasledning, som anslås at koste næsten 7 milliarder dollars.

EU støtter aftalen og har brugt 100 millioner dollars til undersøgelse af realiseringsmulighederne (de såkaldte gennemførlighedsundersøgelserne). Ifølge de nuværende vurderinger vil det tage omkring et år at arrangere finansieringen af rørledningen og fem år at placere den. Hvis alt går efter planen, kan rørledningen være i drift allerede i 2025.

“Den aftale, vi har udarbejdet, vil gøre det muligt for Israel at blive energileverandør til Europa, og det har både økonomisk og politisk betydning. Dette vil være første gang nogensinde, at Israel har sluttet sig til EU om et større infrastrukturprojekt,” sagde Israels Minister for Infrastruktur, Energi og Vandressourcer, Yuval Steinitz.

Selv om der gives prioritet til eksport af gas fra Israel og Cypern via rørledningen til Europa, vil andre lande kunne få adgang til rørledningen, hvis de opnår en aftale med de fire partnere.

Kilder og noter
Kilde: “Israel, Cyprus, Greece and Italy Reach Agreement on Longest Underwater Gas Pipeline” (The Tower, 26 november 2018) Se denne for flere detaljer.
Læs mere om alliancen mellem Grækenland, Cypern og Israel her:

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem