Her ses Israels nyudviklede pansrede køretøj som yder bedre beskyttelse til soldaterne. (Foto: IDF)

Blev udviklet efter tragisk hændelse under Gaza-krigen i 2014

Efter tragisk hændelse under Gaza-krigen i 2014 som kostede 7 israelske soldater livet, begyndte arbejdet på at udvikle Eitan.

Snart vil første israelsk pansret personelkøretøj af typen blive taget i brug af Israels forsvarshær (IDF) af Nahal-brigaden, udtaler Israel forsvarsministerium.

Arbejdet med Eitan begyndte i 2016 på baggrund af tragisk hændelse under Gaza-krigen i 2014 hvor den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kontrolleret Gaza i 15 år, dræbte 7 israelske soldater ved at affyre missil mot deres pansrede personelkøretøj af typen M113 APC.

Efter det fatale angreb meddelte 30 reservister deres ledere, at de ikke ville køre ind i Gaza i den type køretøj som blev udviklet af den amerikanske hær i 1950’erne. Flere lande – inkl. Norge, bruger fortsat den type køretøj.

Med Eitan vil israelske soldater fremover få bedre beskyttelse, højere fart og mobilitet. Eitan har 8 hjul og er derfor lettere at manurere i forskellige tærren og kan med 750 hestekræfter køre op til 90 km/t.

Eitan er IDF’s første pansrede personelkøretøj på hjul og det giver flere fordele – køretøjet har ikke behov for at blive fragtet på lastbil til sin destination og takket være hjulene kan det køre i tætte byområder som eksempelvis Gaza.

Eitan har det israelske system som hedder Iron Fist som nedskyder panserværnsmissiler og dermed beskytter soldaterne Iron Fist giver 360-graders beskyttelse i åbne og urbane omgivelser ved brug af optiske sensorer og radarer og kan derved eliminerer truslerne på afstand fra køretøjet.

Køretøjet har desuden et ubemandet tårn med en FN MAG og 0.50-kaliber maskingevær og en 30 mm kanon, 360 graders kameraer, touchskræme, aircondition og andet udstyr udviklet af Israels forsvarsindustri.

Eitan er 8 meter lang, 3 meter bred og vejer over 30 ton. Eitan består af 1 million dele, 30 kilometer svejsetråd, 6 kilometer strøm- og kommunikationskabler og 70 liter maling. Eitan har plads til 3 besætningsfolk og kan fragte 9 soldater ad gangen.

– I takt med vi udvikler nye våben kan vi erstatte vores gamle våben som er knap så avancerede. Det betyder at vi kan udstyre vores soldater med det bedste udstyr og de mest avancerede forsvarssystemer, isger brigadegeneral Guy Paglin.

Se det nye panserkøretøj i aktion her:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp