Dansk jøde risikerede eget liv for at redde flere hundrede jøder til Sverige

Prof. David Sompolinsky som døde i sidste uge i en alder af 100 år er en sand helt - læs den utrolige historie om hvor mange mennesker Sompolinsky reddede under Anden Verdenskrig.

Vi kender alle historien om hvordan de fleste danske jøder blev reddet fra at blive deporteret til nazisternes udryddelseslejre under Holocaust.

MIFF har skrevet flere artikler om emnet – du kan læse dem HER. Læs også om antisemitisme i Danmark og den danske handleplan mod antisemitisme som endnu ikke er blevet til noget HER.

En mindre kendt historie om redningen af de danske jøder, handler om den berømte biolog og Holocausthelt prof. David Sompolinsky som døde i sidste uge i en alder af 100 år, skriver Jerusalem Post.

Sompolinsky blev født i København i august 1921 og nåede at fejre sin 100 års fødselsdag.

Han var kendt for sit arbejde som mikrobiolog og sit heltemod som reddede mange jøder under Anden Verdenskrig.

Danmark overgav sig til Nazityskland den 9. april 1940, men fik for det meste lov til at beholde selvstyres i tre år, og de danske jøder fik lov til at være i fred.

I august 1943 ændrede det sig, da det danske protektorat for jøder stoppede, og Hitler beordrede at de danske jøder skulle arresteres og deporteret.

En tidlig advarsel betød at de danske jøder kunne nå at organisere deres flugt til Sverige. Sompolinsky var stærkt involveret i redningsaktionen.

Til trods for at havde fundet et skjulested sammen med sine forældre, forlod Sompolinsky skjulestedet da deporteringsdagene nærmede sig og gik rundt til forskellige hospitaler for at få dem til at indlægge jøder under dække med falske navne. Han dannede også en gruppe sammen med lærere som fik 700 jøder til Sverige.

Takket være Sompolinsky og andres heltemod blev 7.220 af Danmarks 7.800 jøder reddet ved at blive smuglet til Sverige.

Hans sidste handling, før han selv flygtede fra Danmark var at tage jødiske børn gemt i et asyl med til Sverige.

I 1951 rejste Sompolinsky til Israel og fik i 1954 en doktorgrad i filosofi ved Det Hebraiske Universitet.

Han fungerede som direktør for det medicinske laboratorium ved hopitalet Assaf Harofe Medical Center i 35 år (1951-1986). Derudover var han professor i mikrobiologi ved Bar Ilan Universitet i 1957-1989 og var fra 1991 leder af det medicinske laboratorium på Mayenei Hayeshua Hospital i byen Bnei Brak.
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp