Dansk jøde risikerede eget liv for at redde flere hundrede jøder til Sverige

Prof. David Sompolinsky som døde i sidste uge i en alder af 100 år er en sand helt - læs den utrolige historie om hvor mange mennesker Sompolinsky reddede under Anden Verdenskrig.
På Holocaust museet Yad Vashem i Jerusalem lægges der stor vægt på at fortælle historien om redningen af de danske jøder i okt. 43. (Foto: MIFF)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Vi kender alle historien om hvordan de fleste danske jøder blev reddet fra at blive deporteret til nazisternes udryddelseslejre under Holocaust.

MIFF har skrevet flere artikler om emnet – du kan læse dem HER. Læs også om antisemitisme i Danmark og den danske handleplan mod antisemitisme som endnu ikke er blevet til noget HER.

En mindre kendt historie om redningen af de danske jøder, handler om den berømte biolog og Holocausthelt prof. David Sompolinsky som døde i sidste uge i en alder af 100 år, skriver Jerusalem Post.

Sompolinsky blev født i København i august 1921 og nåede at fejre sin 100 års fødselsdag.

Han var kendt for sit arbejde som mikrobiolog og sit heltemod som reddede mange jøder under Anden Verdenskrig.

Danmark overgav sig til Nazityskland den 9. april 1940, men fik for det meste lov til at beholde selvstyres i tre år, og de danske jøder fik lov til at være i fred.

I august 1943 ændrede det sig, da det danske protektorat for jøder stoppede, og Hitler beordrede at de danske jøder skulle arresteres og deporteret.

En tidlig advarsel betød at de danske jøder kunne nå at organisere deres flugt til Sverige. Sompolinsky var stærkt involveret i redningsaktionen.

Til trods for at havde fundet et skjulested sammen med sine forældre, forlod Sompolinsky skjulestedet da deporteringsdagene nærmede sig og gik rundt til forskellige hospitaler for at få dem til at indlægge jøder under dække med falske navne. Han dannede også en gruppe sammen med lærere som fik 700 jøder til Sverige.

Takket være Sompolinsky og andres heltemod blev 7.220 af Danmarks 7.800 jøder reddet ved at blive smuglet til Sverige.

Hans sidste handling, før han selv flygtede fra Danmark var at tage jødiske børn gemt i et asyl med til Sverige.

I 1951 rejste Sompolinsky til Israel og fik i 1954 en doktorgrad i filosofi ved Det Hebraiske Universitet.

Han fungerede som direktør for det medicinske laboratorium ved hopitalet Assaf Harofe Medical Center i 35 år (1951-1986). Derudover var han professor i mikrobiologi ved Bar Ilan Universitet i 1957-1989 og var fra 1991 leder af det medicinske laboratorium på Mayenei Hayeshua Hospital i byen Bnei Brak.
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelPutin: – Håber det gode forhold til Israel fortsætter
Næste artikelStorbritannien stopper bistand til palæstinensisk skolepensum
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise