Tyskland har givet 66 mio dollars til Auschwitz-Birkenau mindesmærke

Den tyske kansler Angela Merkel besøgte Auschwitz for første gang.

Kansler Angela Merkel ved indgangen til Auschwitz. Hun besøgte stedet sammen med den polske premierminister Mateusz Morawiecki og leder af Auschwitz-Birkenau stiftelsen Piotr Cywinski. (Foto: Polens premierminister)

Oversat af Henrik Engel

Efter 14 år som Tysklands kansler besøgte Angela Merkel Auschwitz-Birkenau museet for første gang d. 6 december. Med sig havde Merkel en donation på 66.6 millioner dollars, skriver Times of Israel.

Donationen som vil gøre Tyskland til den største donor, donationen gives i forbindelse mindesmærkets 10-års jubilæum.

Halvdelen af donationen fra den tyske forbundsstat og halvdelen fra de tyske delstater.

-Auschwitz er et museum, men det er også den største kirkegård i verden… (hukommelsen) er nøglen til at bygge nutiden og fremtiden, sagde museets direktør Piotr Cywinski.

Pengene vil blive brugt til at vedligeholde stedet hvor Nazi-Tyskland dræbte mere end en million mennesker i det besatte Polen under Anden Verdenskrig. De fleste var jøder, transporteret dertil fra hele Europa.

-Mange af bygningerne er ikke bygget til at holde længe, forklarede Cywinski og tilføjer at fonden skal bruge omkring 5 mio. dollars om året, for at kunne bevare stedet.

-Jeg ønsker at vise at midlerne er skabt som et værktøj for fremtiden – for næste generation – for uddannelse. Det er ikke en måde at pege fingre imod et lands historie – det er ikke min rolle, sagde direktøren for mindesmærket.

I oktober gav World Jewish Congress Merkel en Theodor Hertzl Award for hendes tiltag for at støtte jødisk liv i Tyskland, og hendes støtte til den Israelske stat.


Tidligere artikelNy Iphone er proppet med israelsk teknologi
Næste artikel96-årig Holocaust overlevende laver aliyah til Israel
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

MIFF-DK redaktionen
MIFF-DK redaktionen står for artikler skrevet af flere end én forfatter. Forfatterne er identificeret før eller efter artiklens tekst.