Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Renia Spiegel: Jeg har set så lidt af livet og vil ikke dø

portræt-foto af Renia Spiegel. Renia blev myrdet af nazisterne under Anden Verdenskrig. Nu udkommer hendes dagbog på engelsk (Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Renia_Spiegel_portrait.jpg)
Renia var en ung jødisk kvinde i Polen, som blev myrdet af nazisterne i 1942. Nu udkommer hendes dagbog på engelsk.

Anne Franks dagbog har været kendt verden over i mange år. Nu udkommer Renia Spiegels dagbog, som ifølge Søren Schauser i Berlingske Tidende har samme sans for det litterære som Anne Frank havde.

Renia førte dagbog fra 1939 til 1942, hvor hun blev myrdet af nazisterne. Renias mor og søster kunne ikke få sig selv til at læse dagbogen, hvorfor den blev gemt væk.

De seneste par år er uddrag af dagbogen blevet udgivet af polske forlag. Den 19. september udgiver Penguin Books dagbogen på engelsk.

I skyggen af nazisternes besættelse af Polen i 1939 og Holocaust forelskede 14 årige Renia sig i Zygmunt Schwarzer.

Den 31. januar 1939 skrev Renia til sin dagbog: “Jeg er på udkig efter én at fortælle mine glæder og sorger fra hverdagen til,” “Vi to begynder en meget nært venskab fra i dag. Hvem ved, hvor længe det vil vare?”

I 1941 fik Renia armbånd med davidstjerne på, til sin dagbog skrev hun: “Jeg vil forblive den samme Renia for dig,” “men jeg vil fra nu af være et undermenneske for alle andre.”

I takt med jødernes situation blev mere og mere desperat, bad Renia igen og igen for sit liv: “Jeg har set så lidt af livet og vil ikke dø,”

Ind i mellem brugte Renia også sort humor i et forsøg på at klare sig igennem den svære tid: “Mine tanker i dag handler om at være grim. Jeg har måske slet ingen tanker i morgen!”

Renia boede i Przemyśls ghetto, den 5. juli 1942 blev alle jøderne i ghettoen samlet. Zygmunt som var med i modstandsbevægelsen smuglede Renia hjem til sine forældre.

I 1942 skrev Renia de sidste linjer i sin dagbog: “Lyt, åh Israel, red os, hjælp os,” “Du har reddet mig fra kugler og bomber og granater, lad mig nu overleve!”

To dage senere blev Renia fanget af nazisterne, hvorefter hun blev henrettet sammen med Zygmunts forældre.

Zygmunt gemte Renias dagbog hos sig – han overlevede både Auschwitz og andre kz-lejre. Fem år efter krigen opsøgte han Renias familie for at give dem dagbogen tilbage.

Renias søster Elizabeth lever stadig, om udgivelsen fortalte hun til BBC: “Jeg har kun læst lidt af bogen, for jeg græd hele tiden. Hun var min anden mor,”


Renias dagbog har ligget gemt i en bankboks. I 2012 lykkes det Elizabeths datter at overtale sin mor til, at dagbogen skulle se dagens lys – mere end 70 år efter Renia blev myrdet.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem