Hizbollahs leder Hassan Nasrallah. (Foto: Sayed Hashem Flickr)

Nasrallah har truet Haifa med tilsvarende eksplosion som i Beirut

- Haifa-havnen er det samme som en atombombe, sagde Hizbollah-leder Hassan Nasrallah i 2017.

16. februar 2016 holdt Hizbollah-leder Hassan Nasrallah en tale hvor han nævnte hvor sårbar havneanlægget i Haifa er for raketangreb fra Libanon. Nasrallah påpegede at ammoniumnitrat, en type kunstgødning, er lagret i Haifa, og også store mængder naturgas.

Læs MIFFs artikler om Hizbollah her.

– Eksperterne har sagt at det er som en atombombe. Med andre ord har Libanon en atombombe. Det er ikke en overdrivelse, sagde Nasrallah. Ifølge Jerusalem Post lo Nasrallah da han sagde det, og han fortalte at Hizbollah havde undladt at ramme ammoniumnitrat-lageret under 2006-krigen.

I februar 2017 kom Nasrallah tilbage til sagen. Han hævdede at Israel havde fjernet lageret på grund af Hizbollahs trusler, men påpegede at nye forsyninger af ammoniumnitrat ville blive leveret med skib.

– Skibet som kommer med ammoniumnitrat er som fem atombomber, sagde Nasrallah.

De sidste mange år er store mængder ammoniumnitrat blevet opbevaret i et af Beiruts havnelagre. Hizbollah, som er den mægtigste politiske bevægelse i landet, har tydeligvis været bekendt med hvor enorme skader stoffet kan forårsage. Alligevel lod de det blive liggende, og tirsdag 4. august fik det katastrofale følger for byens indbyggere.

Indbyggerne i den israelske storby Haifa har længe udtrykt frygt for hvad der kan ske hvis olieraffinaderiet, kraftværket eller eksplosions-farlige stoffer i havneområdet rammes af en ulykke eller et terrorangreb som udløser brande og eksplosioner.

– Hændelsen i Libanon viser hvor farligt det er at opbevare store mængder farligt materiale ved tæt befolkede områder, og viser at det haster med at flytte de eksplosionsfarlige industrier, siger Revital Goldschmidt fra et miljøforskningcsenter i Haifa til Israel Hayom. Goldschmidt siger at store mængder ammoniumnitrat fortsat bliver leveret med skib, og at en kunstgødningsfabrik er beliggende centralt i byen.

– En hændelse tilsvarende den i Libanon [med over hundred dræbte og tusindvis af sårede], kan sætte Israels nationale styrke i fare, sier Goldschmidt.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp