8 gravrøvere blev fanget i Syd-Israel. Røverne gravede efter en guldskat fra Det Osmanniske Rige i et arkæologisk område. (Foto: IIA)

Gravede efter guld i arkæologisk område

8 plyndrere jagtede angiveligt guldskat fra Det Osmanniske Rige.

Arkæologiske fund tyder på at stedet Be’er Kalech i Syd-Israel har været beboet i flere tusind år, fra broncealderen (3300-1200 f.k.) og frem til Det Osmanniske Rige, som sluttede i 1917 (herefter blev området overtaget af briterne som det britiske mandat frem til 1948 hvor den moderne stat Israel blev proklameret).

I Be’er Kalech er der blandt andet ældgamle cisterner, grave og grotter som blev brugt til dueopdræt som både gav lokalbefolkningen mad og gødning.

Ifølge en sejlivet myte blev der også gemt guld i området fra Det Osmanniske Rige, hvilket har lokket plyndrere og antikvitetsrøvere til området. Problemet er at de graver uden hensyn til loven som skal beskytte både arkæologiske områder og fund.

For nylig blev 8 plyndrere fanget i området af inspektører fra Israels arkæologiske myndigheder. Røverne gravede i en ældgammel brønd.

Røverne kommer fra beduinbyen Tel Sheva og afhøres af politiet. Tyveri eller ødelæggelse af antikviteter er kriminel forbrydelse i henhold til israelsk lov som straffes med optil 5 års fængsel, skriver Jerusalem Post.

– Desværre er der indbyggere i Syd-Israel som tror på myter om at store mængder guld fra Det Osmanniske Rige ligger skjult i området, siger leder af afdelingen som bekæmper arkæologisk plyndring, Amir Ganor.

– Vi ser en stigning hvor store grupper af antikvitetsrøvere tager ud til arkæologiske områder graveudstyr for at lede efter skjulte tegn i området, graver dybe huller og ødelægger arkæologiske områder, fund og historie som tilhører os alle, forklarer Ganor.

Ifølge Gaor er det også en udfordring i det beduinske samfund at respekterede sheiker opfordrer til at overtræde loven.

– Sheikerne hjælper lokalbefolkningen med at finde guldet og bekæmpe «dæmonen» som vogter over skatten nede under jorden. Så sent som i sidste måned blev en sheik fanget sammen med andre mistænkte i en voldgrav i Nahal Hagav, siger Ganor.

Plyndrerne havde gravet sig ned i en ældgammel brønd. (Foto: IIA)
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp