Er de seneste bibelfragmenter kun begyndelsen?

Der er fortsat flere hundrede huler i Judæaørkenen som venter på at blive udforsket.
I en grotte i Judæaørkenen er der fundet to tusind år gamle bibelfragmenter, det første fund af sin slags i 60 år.
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

For nylig gjorde de israelske antikvitetsmyndigheder et spændende fund, da de fandt to tusind år gamle bibelfragmenter i en hule i Judæaørkenen. Det var det første fund af sin slags i over 60 år. Der er fortsat flere hundrede huler tilbage at udforske, derfor vil der sandsynligvis dukke endnu flere bibelske tekster op. Udforskningen er endnu ikke færdig, skriver avisen Jerusalem Post.

– Redningsaktionen fortsætter. Indtil videre har vi dækket omkring 60 – 70 procent af det aktuelle område, det betyder at vi fortsat har omkring 40 kilometer tilbage af ørkenen at udforske. Jeg tror arbejdet vil tage to-tre år, siger Eitan Klein, viceadministrerende direktør for en enhed i de israelske antikvitetsmyndigheder (IAA) som modarbejder plyndring af de uvurderlige arkæologiske fund.

Arbejdet med at udforske alle kirker, kroge og huler i Judæaørkenen startede i 2017. For at nå alle fjerne og utilgængelige huler, har man brugt droner og klatringsudstyr. IAA gennemfører undersøgelserne i samarbejde med civiliadministrationens arkæologiske afdeling. Indtil videre er omkring 600 huler blevet gennemsøgt og flere hundrede huller venter på at blive gennemsøgt før arbejdet er fuldført.

På spørgsmålet om han mener flere gamle bibelfragmenter vil dukke op i nogle af de tilbageværende huler, siger Klein at han virkelig håber det vil ske.

– Man ved aldrig, men jeg håber det. Jeg håber vi er heldige, siger han.

Arkæologer rappellerer ned til Hovedskal-grotten i Judæaørkenen. (Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority)

Nogle af de tilbageværende huler har større potentiale end andre. Det kommer blandt andet an på størrelsen og forholdene inde i hulen.

– Nogle gange finder vi ældgamle genstande på stedet, andre gange kan vi bare mærke at de er der, siger den viceadministrerende direktør.

Af alle hulerne som er blevet undersøgt er arkæologerne gået videre med udgravninger i omkring 12 af dem. Klein tror at der sandsynligvis findes 15-20 potentielle huler hvor fremtidige udgravninger kan komme på tale.

En af årsagerne til den store gennemgang af hulerne i Judæaørkenen er at beskytte antikviteter mod plyndringer. Arkæologerne har ofte set spor af dem, det gælder også udgravninger, affald og madrester. Nu vil arkæologerne komme dem i forkøbet.

– Jeg blev arkæolog fordi det knytter mig mit land og min nation. at komme ind i en hule og finde dele af bibelske ruller – og tænke på at for 2000 år siden var der andre jøder som bragte dem hertil berører mig dybt.

Arkæologerne Hagay Hamer og Oriah Amichai undersøger fund ved indgangen til skrækkens hule i Judæaørkenen. Det er hulen hvor de første tekstruller blev fundet efter 60 år. (Foto: Eitan Klein, Israel Antiquities Authority)

Et andet spændende fund var af en helt anden kategori. Arkæologerne har muligvis fundet verdens ældste kurv. Kurven er vævet af siv, komplet med lukning og dateres til at være 10.500 år gammel baseret på radiokarbondatering. Kurven er fra den neolitiske periode, før der var keramik i regionen.

I lighed med Dødehavsrullerne har kurven overlevet i alle de år takket være ekstrem varme og tørke i hulerne hvor de har ligget i alle de år. Kurven har en stor kapacitet på 90-100 liter, derfor mener arkæologerne at den blev brugt til opbevaring. Der var ingen rester i kurven som kunne fortælle noget om hvad der blev opbevaret i kurven.

Arkæologerne fandt også resterne af et naturligt mumificeret barn, formentlig en pige, pakket ind i et tæppe som var det blevet lagt kærligt om hende. Pigen har fortsat hår og er dateret til at være omkring 6000 år gammel, omkring fire tusind år ældre end tekstrullerne fundet i samme hule. Undersøgelser viser at barnet var 6-12 år.

Kurven på billedet er dateret til at være 10.500 år gammel, fundet i Murabba‘at-grotten. (Foto: Yaniv Berman, Israel AA)
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikel– Israel nærmer sig fire nye fredsaftaler
Næste artikelIsraelsk araber: – De som siger der er apartheid i Israel burde skamme sig
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise