Search
Torturkammer - den spanske inkvisition. Ofrene får brændt fødderne eller hængt i reb fra remskive. Imens noterers tilståelserne. (Kunstner: B. Picart, 1722, wikimedia commons)

Over 132.000 sefardiske jøder har søgt spansk statsborgerskab

Fristen for at ansøge om statsborgerskab er netop udløbet. Spanien forsøger at råde bod på landets "historiske fejltagelse" mod jøderne under inkvisitionen.

Mere end 500 år efter deres forfædre blev smidt ud af Spanien i 1492, har mere end 132.000 jøder ansøgt om spansk statsborgerskab i forbindelse med et tidsbegrænset tilbud, sagde embedsmænd, efter fristen udløb i tirsdags, skriver Times of Israel.

Loven, der blev vedtaget af det spanske parlament i 2015, søgte at råde bod på landets “historiske fejltagelse” begået af kong Ferdinand og dronning Isabella, der i 1492 beordrede Spaniens jødiske samfund til enten at omvende sig til katolicismen eller blive brændt på bålet (den spanske inkvisition).

Det eneste alternativ var landflygtighed.

Historikerne mener, at der før inkvisitionen var mere end 200.000 jøder i Spanien. Ordet sfaradim betyder jøder af spansk oprindelse på hebraisk.

Ifølge lovgivningen kunne de, der kunne bevise deres jødiske kulturarv ved DNA undersøgelse og en “særlig forbindelse” til Spanien ansøge om statsborgerskab, ifølge det spanske justitsministerium har de modtaget 132.226 ansøgninger.

Mere end halvdelen af dem kom i sidste måned, hvor ministeriet modtog godt 72.000 ansøgninger.

Størstedelen af ansøgerne kom fra Latinamerika – omkring 20.000 fra Mexico, 15.000 fra Venezuela og 14.000 fra Colombia.

Mere end 4.000 ansøgninger kom fra jøder i Argentina og 3.000 fra israelske jøder.

Indtil videre har kun 6.000 fået statsborgerskab, givet den langvarige og komplicerede sagsbehandling.

Ansøgerne skulle bevise deres sefardiske oprindelse ved en DNA undersøgelsse eller ved hjælp af rabbineren i deres lokalsamfund. Herefter skulle dokumentationen til Spanien og godkendes af en notar.

Selvom ansøgerne ikke behøvede at være udøvende jøder, skulle de være i stand til at bevise en “særlig forbindelse” til Spanien.

De skulle også gennemføre en spansk sprogtest og besvare spørgsmål om Spaniens kultur og samfund.

Loven, der tillader ansøgere at få dobbelt statsborgerskab skulle være udløbet i oktober 2018, men blev forlænget.

Mange af dem som flygtede fra Spanien i 1492, flygtede til det Osmanniske rige, Balkan, Nordafrika og Latinamerika.

I dag anslåes det at der er ca. 3.5 millioner sefardiske jøder spredt udover hele verden.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp