Over 132.000 sefardiske jøder har søgt spansk statsborgerskab

Fristen for at ansøge om statsborgerskab er netop udløbet. Spanien forsøger at råde bod på landets “historiske fejltagelse” mod jøderne under inkvisitionen.

Torturkammer - den spanske inkvisition. Ofrene får brændt fødderne eller hængt i reb fra remskive. Imens noterers tilståelserne. (Kunstner: B. Picart, 1722, wikimedia commons)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

Mere end 500 år efter deres forfædre blev smidt ud af Spanien i 1492, har mere end 132.000 jøder ansøgt om spansk statsborgerskab i forbindelse med et tidsbegrænset tilbud, sagde embedsmænd, efter fristen udløb i tirsdags, skriver Times of Israel.

Loven, der blev vedtaget af det spanske parlament i 2015, søgte at råde bod på landets “historiske fejltagelse” begået af kong Ferdinand og dronning Isabella, der i 1492 beordrede Spaniens jødiske samfund til enten at omvende sig til katolicismen eller blive brændt på bålet (den spanske inkvisition).

Det eneste alternativ var landflygtighed.

Historikerne mener, at der før inkvisitionen var mere end 200.000 jøder i Spanien. Ordet sfaradim betyder jøder af spansk oprindelse på hebraisk.

Ifølge lovgivningen kunne de, der kunne bevise deres jødiske kulturarv ved DNA undersøgelse og en “særlig forbindelse” til Spanien ansøge om statsborgerskab, ifølge det spanske justitsministerium har de modtaget 132.226 ansøgninger.

Mere end halvdelen af dem kom i sidste måned, hvor ministeriet modtog godt 72.000 ansøgninger.

Størstedelen af ansøgerne kom fra Latinamerika – omkring 20.000 fra Mexico, 15.000 fra Venezuela og 14.000 fra Colombia.

Mere end 4.000 ansøgninger kom fra jøder i Argentina og 3.000 fra israelske jøder.

Indtil videre har kun 6.000 fået statsborgerskab, givet den langvarige og komplicerede sagsbehandling.

Ansøgerne skulle bevise deres sefardiske oprindelse ved en DNA undersøgelsse eller ved hjælp af rabbineren i deres lokalsamfund. Herefter skulle dokumentationen til Spanien og godkendes af en notar.

Selvom ansøgerne ikke behøvede at være udøvende jøder, skulle de være i stand til at bevise en “særlig forbindelse” til Spanien.

De skulle også gennemføre en spansk sprogtest og besvare spørgsmål om Spaniens kultur og samfund.

Loven, der tillader ansøgere at få dobbelt statsborgerskab skulle være udløbet i oktober 2018, men blev forlænget.

Mange af dem som flygtede fra Spanien i 1492, flygtede til det Osmanniske rige, Balkan, Nordafrika og Latinamerika.

I dag anslåes det at der er ca. 3.5 millioner sefardiske jøder spredt udover hele verden.


Tidligere artikelCorbyn ønskede Shana Tova sammen med ung mand, som bad for døde Hamas-terrorister
Næste artikelSådan var det at vokse op som jøde i skjul under Saddam Husseins Irak
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

MIFF-DK redaktionen
MIFF-DK redaktionen står for artikler skrevet af flere end én forfatter. Forfatterne er identificeret før eller efter artiklens tekst.
Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)