Da Begin tog Carter i skole om bosættelser

– Hvordan kan du forvente at en jødisk statsminister i en jødisk stat nægter jøder at slå sig ned i Shiloh, Bethel eller Bethlehem?
Israels statsminister, Menachem Begin og USAs præsident, Jimmy Carter. (Foto: GPO)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Et kapitel i bogen Israeli Settlements, Land Politics Beyond the Geneva Convention tager emnet op om, hvordan skiftende amerikanske præsidenter har forholdt sig til israelske bosættelser på Vestbredden og Gaza-striben (frem til 2005)

Både Johnson- og Nixon-administrationen udtalte sig negativt om israelske bosættelselsplaner på Vestbredden. Carter-administrationen var, så vidt vides den første som erklærede bosættelserne for «ulovlige».

Forfatteren, Martin Blecher gengiver en historie fra Israels statsminister, Menachem Begins første møde med president Jimmy Carter:

Begin: «Hr. Præsident, her i USA er der elleve steder som hedder Hebron, fem som hedder Shiloh, fire som hedder Bethel og seks som hedder Bethlehem.»

Carter: «Ja, det er der. Indenfor en radius på 32 kilometer fra mit hus er der både en Bethel og en Shiloh.»

Begin: «Kan jeg få lov til at besøge dem på et tidspunkt?»

Carter: «Selvfølgelig. Med glæde! Der er tre baptistkirker der.»

Begin: «Hvis det er tilfældet, vil jeg tage vores chefrabbiner med mig for at beskytte mig.» [Latter]

Begin: «Lad mig stille dig et hypotetisk spørgsmål. Forestil dig at guvernørene i staterne, hvor hebronerne, shiloherne, bethelerne og bethlehemerne bor erklærede at alle indbyggere i USA kunne bosætte sig dér – alle bortset fra jøder. Det ville blive bestemt at det er forbudt for jøder at bygge hjem i de forskellige byer som hedder Shiloh, Hebron, Bethel og Bethlehem i Amerika. Kære du! Alle kan bosætte sig, hvor de vil, bortset fra Bogens folk. Alle gode kvinder og mænd alle steder, ville råbe fra tagene: ‘Det er en skandale! Diskrimination! Racisme!’ Stemmer det ikke? Så hvordan kan du forvente at jeg, en jødisk statsminister i en jødisk stat som leder en regering med femten jøder, som alle er frie mænd – hvordan kan du forvente at jeg skal forbyde mine jødiske landsmænd at købe sig et stykke jord og bygge et hjem i det originale Shiloh, i det originale Bethel, i det originale Bethlehem og i det originale Hebron, hvor vores jødiske forfædre oprindeligt kommer fra? Ville det ikke være en skandale?»

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelCheck denne utrolige opfindelse!
Næste artikelDrone fløj ind i israelsk luftrum – udtaler IDF-talsmand
Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen indlæg at vise