Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

“En fjerde Gaza-krig er vist kun ét fejltrin væk”

Opstandene langs Gaza-grænsen er blevet mere ekstreme og voldelige. (Foto: IDF Talsmand)
Opstandene langs Gaza-grænsen er blevet mere ekstreme og voldelige. (Foto: IDF Talsmand)
I løbet af de sidste uge er palæstinensiske optøjer langs grænsen mellem Gaza og Israel optrappet dramatisk. En fjerde Gaza-krig nærmer sig, Analyse af Anna Ahronheim i Jerusalem Post.
I løbet af efteråret udvikler der sig langsomt, men sikkert, en fjerde krig mellem Israel og Hamas, skriver Anna Ahronheim i Jerusalem Post. For nylig besluttede IDF-chef, Gadi Eisenkot, at sende forstærkninger til Gaza-grænsen, for at forhindre infiltrationer fra Gazastriben og til Israel.


Forstærkningerne omfatter skarpskyttere, infanteri og pansrede styrker. IDF har også indsat missilforsvarssystemet Iron Dome i den sydlige del på grund af frygten for nye granatangreb og raketangreb fra Hamas og andre terrororganisationer i Gaza.


Beslutningen om at styrke sikkerheden langs grænsen blev taget p.g.a. de nye og mere voldelige optøjer langs Gaza-grænsen. Hver fredag i 29 uger har tusindvis af palæstinensere strømmet til grænsen til Israel. Forsvaret er bekymret for en mulig eskalering og for, at situationen kan komme ud af kontrol. Optøjerne er endnu mere voldelige nu, end da de startede i maj.


Store områder i det sydlige Israel er blevet sat i brand af terrorister på Gazastriben (Foto: Ofer Levy/Facebook)
Store områder i det sydlige Israel er blevet sat i brand af terrorister på Gazastriben (Foto: Ofer Levy/Facebook)
“Interne udfordringer på Gazastriben, især den humanitære situation, der stadig er tættere på kogepunktet, tilspidser situationen. Hertil kommer, efter USA har skåret i alle overførsler til UNRWA, at arbejdsløsheden er steget til over 40% og hospitalerne er begyndt at løbe tør for brændstof og forsyninger, så beboerne har strøm kun seks timer om dagen,” skriver Ahronheim.


Den 3. oktober skrev den britiske avis The Telegraph, at ifølge Hamas-lederen Yahya Sinwar er terroristgruppen på udkig efter en langsigtet våbenhvile med Israel. I bytte for at blokaden bliver ophævet, så vil Hamas og andre palæstinensiske fraktioner angiveligt stoppe brande- og raketangreb fra Gazastriben.

I løbet af det sidste år har over 430 granater og raketter ramt Israel. Det er en kraftig stigning i forhold til tidligere år. I 2017 ramte 31 missiler israelsk territorium, mens antallet var nede på 15 i 2016.


Flere hundrede raketter har ramt Israel i år. I sommer blev fire personer skadet da en boligblokke blev ramt i Sderot. (Foto: Politiet)
Flere hundrede raketter har ramt Israel i år. I sommer blev fire personer skadet da en boligblokke blev ramt i Sderot. (Foto: Politiet)

Ifølge artiklen til The Telegraph, så er Sinwar “sikker” på, at en våbenhvileaftale kan blive indgået i midten af oktober. Hvis ikke, så vil Hamas, som de tidligere har truet med, “forårsage kaos” langs grænsen til Israel.


Egypten har været mellemmand i flere måneder i forhandlingerne mellem Israel og Hamas, men foreløbig uden at opnå enighed.


I de seneste uger har protesterme langs grænsehegnet steget i intensitet og der er blevet smidt improviserede bomber og granater på de israelske soldater som bevogter grænsen. Alene under protesterne fredag den 28. september blev mere end 100 forskellige typer af sprængladninger (IED) kastet mod soldaterne.


“Desuden har snesevis af palæstinensere formået at infiltrere israelsk territorium ved at skære sig gennem grænseporten med vinkelslibere. De har skadet det udstyr, som militæret bruger til at skabe en underjordisk barriere [mod tunneler fra Gaza]. Andre, der har lykkedes at infiltrere Israel, har gjort skade på militære faciliteter, skriver Jerusalem Post-kommentatoren.Palæstinenserne på Gazastriben forsøger at nedbryde sikkerhedsbarrieren mellem Gaza og Israel. (Foto: IDF)
Palæstinenserne på Gazastriben forsøger at nedbryde sikkerhedsbarrieren mellem Gaza og Israel. (Foto: IDF)


Selv om ingen af infiltrationerne har ført til israelske dødsfald, så er en soldat blevet dræbt (i juli 2018) af skydere fra Gazastriben. Derudover er en række soldater blevet såret i eksplosioner og andre alvorlige begivenheder.


“I juli, efter en opblussen af konflikten og hvor der blev skudt over 200 granater og raketter mod Israel, blev det rapporteret, at Israel havde givet et ultimatum til Hamas gennem egyptiske formidlere: Hvis regimets terror ikke stopper med at sende brandbomber over grænsen, så vil Jerusalem lancere en militær kampagne,” skriver avis- kommentatoren.


Tre måneder senere bliver brandbomber stadig sendt over grænsen. Nogle af de ild-påsættende balloner og drager, som blev sendt over grænsen, havde også sprængladninger med sig. Israel har endnu ikke fulgt op på truslen.


“Ikke desto mindre er både beboere i Gaza-striben og israelerne bekymret for, at situationen er meget lig optakten til forrige konflikt, “Operation Protective Edge” i 2014. En lille fejlberegning kan føre til en ny dødelig krig. Kun denne gang vil det ikke blive om sommeren” konkluderer Ahronheim.


Kilder og noter
Oversat fra norsk af Anders Viftrup.
Lær mere om UNRWA og hvorfor USA har skæret i støtten til agenturet her “Palæstinensiske flygtninge: Trumps virkelighedstjek“.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem