Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Takket være banebrydende operation i Israel fik 18-årige Shahad fra Hamas-kontrolleret Gaza livet tilbage

18-årige Shahad fra Hamas-kontrolleret Gaza er første barn, der har fået ny type pacemaker i hjertet i Israel. (Foto: Save a Child's Heart)
Shahad er første barn der har fået ny type pacemaker i Israel.

For første gang er en ny type pacemaker blevet indsat i et barn ved hjælp af ny og banebrydende metode i Israel. Pacemakeren er identisk med den, som premierminister Benjamin Netanyahu fik indsat for et par måneder siden. Pacemakeren blev indsat via et rør gennem hans nakke i stedet for lysken.

Nu har 18-årige Shahad fra Hamas-kontrolleret Gaza, fået indsat samme pacemaker på Wolfson Medical Center i byen Holon i Israel med hjælp fra organisationen Save A Child’s Heart.

Save a Child’s Heart er en humanitær israelsk organisation, der arbejder internationalt for at redde børn i lande og områder med begrænset eller ikke-eksisterende hjertebehandling til børn.

Organisationen blev grundlagt på Wolfson Hospital i 1995 og har siden reddet 7000 børn fra 70 lande. Derudover har Save a Child’s Heart sendt over 150 sundhedsmedarbejdere til Israel for at få videreuddannelse, skriver Times of Israel.

Konventionelle pacemakere, der hjælper med at opretholde en normal hjerterytme, placeres kirurgisk tæt på kravebenet. Med kateterteknik trækkes ledningerne fra pacemakeren ind i hjertet.

Den nye pacemaker som hedder Micra og er produceret af medicinalvirksomheden Medtronic, indsættes direkte i hjertet og bruger ikke ledninger. Derudover er pacemakeren kun på størrelse med en stor vitaminpille. Med Micra kræves der ikke kirurgiske snit og der dannes ikke ar.

En anden fordel er, at batterierne holder i mindst to årtier

– Vi har behandlet Shahad siden hun var en lille pige. Hun har en kompleks hjertemisdannelse. Alle de store dele af hendes hjerte er omvendt, fortæller Dr. Sagi Assa, der er børnekardiolog hos Save a Child’s Heart.

– Normalt fører det til en blokering i hjertet eller et problem med hjertets naturlige pacemaker, som udvikler sig fra et års alderen, siger Dr. Assa.

Det var netop hvad, der skete for Shahad. Derfor var hun nødt til at få en pacemaker, men fik konstante infektioner omkring ledningerne, der gik fra pacemakeren og ind i hjertet: – I løbet af årene har vi udskiftet Shahads pacemaker gentagende gange, men hendes krop fortsætter med at afvise dem. Hun udviklede også betændt arvæv omkring implantatet i brystet. Uanset hvordan vi behandlede hende med lokal og systemisk antibiotika, fortsatte problemerne med at gentage sig, forklarer Dr. Assa.

Med den nye pacemaker fik lægerne i Save a Child’s Heart kontrol over Shahads hjerteforstyrrelser og tidligere komplikationer.

Men udfordringerne sluttede ikke der. Palæstinensiske Shahad blev født med en tilstand, der betyder, at hun mangler de store vener, der forbinder hendes underkrop med hjertet. De manglende vener betød, at lægerne måtte finde en anden løsning på at give hende en velfungerende pacemaker: – Vi foretrækker at gå igennem lysken, især hos børn, men i Shahads tilfælde var vi nødt til at gå igennem nakken, hvilket er mere risikabelt.

Fordelen ved at gå igennem nakken er, at det medicinske rør går direkte fra en blodåre til hjertets højre ventrikel, hvor pacemakeren placeres. Ulempen er, at røret er meget stort i forhold til blodåren. Derfor kræver det stor forsigtighed for at undgå skader på arterier og blodårer, der fører til hjernen.

Efter Shahad kom sig oven på operationen, er hun vendt tilbage til Gaza med sin familie.

Shahads mor takkeede Israel for at redde hendes datter: – Jeg vil gerne takke Save a Child’s Heart og det medicinske personale for den livreddende behandling, de har givet min datter.

Trods mange års sygdom og lange perioder på hospitalet, har Shahad bestået alle sine eksamener og er begyndt at studere teknologi og grafisk design på et universitet i Gaza.

Her ses Dr. Michael Geist, Dr. Alona Raucher sammen med Shahad og hendes mor efter den vellykkede operation.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem