Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

52 døde (mindst) og 2.400 sårede den 14. maj 2018 ved hegnet mellem Gaza og Israel

Gaza 14 maj 2014. Røgbombe falder fra "quadcopter" drone.
Gaza 14 maj 2014. Røgbombe falder fra "quadcopter" drone.
Antallet af demonstranter var en del færre end forventet, men alligevel måske det højeste siden optøjerne startede den 30. april. Selvom demonstrationernes sigte kan siges at være meget aggressivt (en helt ubegrænset vandring af palæstinensere ind til Israel), kunne demonstrationerne måske have forløbet nogenlunde fredeligt. Men Hamas har sørget for, at demonstrationerne er krigshandlinger, som kynisk udnytter civile.

YNet News rapporterer ved 19-tiden den 14. maj 2018:

Ca. 40.000 palæstinensere har siden i morges samlet sig i 13 brændpunkter ved hegnet mellem Gaza og Israel. Ca. en halv kilometer fra hegnet er der teltlejre med nogle yderligere tusinde demonstranter. Hamas har gjort en stor indsats for at få deltagere – bl.a. ved at give penge til deltagernes familier – til at lukke skoler og læreanstalter ved hjælp af en “generalstrejke”, så de unge fik fri og ved at sørge for transporten til samlingspunkterne. Og antallet af demonstrater var nok det højeste siden fredagsdemonstrationerne begyndte den 30. april 2017. Men alligevel var forventningen om ca 100.000 demonstranter i overkanten.

En militær kilde vurderer, at Hamas har reageret på skuffelsen over deltagerantallet ved at intensivere aktiviteten, som kunne provokere de israelske soldater til at bruge forskellige typer vold for at forsvare grænsen og militærområdet langs hegnet, som alle i området ved, at man ikke må træde ind på.

Resultatet indtil videre

52 døde og ca 2.400 sårede (halvdelen fra skud, resten fra fx tåregas og røgforgiftning). Lige p.t. skønnes det at fire af de døde var medlemmer af Hamas sikkerhedsstyrker.

Ledelsen af Det Palæstinensiske Selvstyre forlanger “øjeblikkelig international intervention, som skal stoppe massakren på demonstranterne.” Især blev det efterlyst, at arabiske og islamiske regeringer gør noget.

JPost fortæller, at UNHRC – FNs Høje Kommissær for Menneskerettigheder, Zeid Ra’ad al Hussein, også har kaldet på det internationale samfund til at beskytte demonstranternes ret til liv.

[Opdatering 15. maj: De fleste kilder nu siger at der “kun” var 35.000 deltagere – men dødstallet er steget til nogle og 60. I følge Khaled Abu Toameh, palæstinensisk-israelsk journalist, siger Hamas at 10 af de dræbte var en del af Hamas Indenrigsministeriet. Der er – naturligvis – flere og flere kald til fordømmelse og undersøgelser.]

[Opdatering 15. maj: miff.no har gengivet en frigiven IDF-liste over hændelserne den 14. maj fra 11.30 til ca kl. 19.]

Bagom kulisserne

Såvel YNet News som Times of Israel har i løbet af dagen skrevet om, hvad Shin Bet har lært om Hamas taktik i forbindelse med tilfangetagelsen af et Hamas medlem. Som regel, skal Hamas medlemmerne holde sig væk fra hegnet og holde sig i live, mens de forsyner demonstranter uden formel Hamas medlemskab med knive, sakse, benzinflasker, Molotov-cocktails og brændende drager til anvendelse i direkte angreb på og over hegnet. Lykkes det en sådan “civil” at åbne et hul, er det Hamas medlemmernes job at trænge ind over grænsen og lave så mange terrorangreb som overhovedet muligt.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem