Professor i filosofi: At nægte Israel retten til selvforsvar er «perverst jødehad»

Professor Jens Saugstad fra Oslo Universitet advarer mod konsekvenserne «hvis dæmonisering af Israel får yderligere fodfæste i opinionen».
Her testes opgraderet og forbedret version af Iron Dome, januar 2020. (Foto. Israels forsvarsministerium)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Konflikten mellem Israel og palæstinenserne giver nyt fokus på jødefjendtligheden, skrev professor Torkel Brekke i Aftenposten 3. juli. Bidrager antisemitisme og ensidig anti-israelisme som den yderste venstrefløj i Norge ofte lufter i offentligheden til at antisemitisme bliver stueren?, spurgte Brekke afsltuningsvis.

19. juli fulgte Jens Saugstad, professor i filosofi, Oslo Universitet op med indlægget «Norges nye jødehad» i Klassekampen.

Saugstad kritiserer Lars Gule og Torstein Dahle for at afvise Israels ret til at forsvare sine indbyggere.

Her gengives Stagstad’s indlæg:

«Som enhver stat har Israel en ubetinget pligt til at beskytte sine borgere mod angreb rettet mod dem som mål. Pligten udspringer af borgernes fundamentale ret til liv, sundhed og statslig beskyttelse af nævnte rettigheder, pligten bortfalder ikke hvis deres stat begår uret mod borgere i andre lande eller personer som ikke er borgere af i staten. For at kunne opfylde den ubetingede pligt, har en stat selvsagt også ret til at forsvare sig mod angreb mod egne borgeres menneskerettigheder.

Der er ingen tvivl om at Hamas er vidende om og med vilje retter sin raketregn mod civile mål i Israel, som Hamas’ internationale talsmand selv indrømmede under interview i Dagsrevyen 25. maj. Han mener at Israel gør det samme, og at det legitimerer Hamas’ forbrydelse mod krigens etik og folkeret. Men selv om man godtager den diskutable påstand at Israel rettet sine raketter mod civile mål i Gaza (til forskel fra militære mål med civile tab som følge), giver det ikke Hamas retten til at myrde ikke-stridende israelske borgere (som også omfatter soldater som ikke deltager i krigshandlingerne). Ved at gøre ikke-stridende israelske borgere til målet for sine raketangreb, krænker Hamas de israelske borgeres menneskerettigheder.

Eftersom Israels ret til at forsvare sig mod morderiske raketangreb er en logisk følge af israelske borgeres ret til liv, sundhed og statslig beskyttelse, kan vi konkluderer følgende: Hvis det er usandt at Israel har ret til at forsvare sin civilbefolkning mod Hamas’ raketangreb, må det nødvendigvis også være usandt at civilbefolkningen i Israel har ret til liv, sundhed og statslig beskyttelse. Siden det er menneskerettigheder og målet med Hamas’ raketangreb er jøder, bliver den uhyggelige konklusion at jøder mangler moralsk og retslig status som mennesker.

Jeg siger ikke at Palæstina-aktivister som Gule og Dahle går ind sådan et perverst jødehad, men det er den logiske følge af deres benægtelse af Israels ret til at forsvare sig. Ræsonnementet kan tjene som en vækker, og til skræk og advarsel om hvad vi risikerer hvis dæmoniseringen af Israel får yderligere fodfæste i opinionen.»

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelIsrael gengælder raketangreb fra Libanon
Næste artikelBen & Jerry’s smeltet under BDS-pres, stopper salg af is i jødiske bosættelser
Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen indlæg at vise