Alle lande hvor MIFF er aktiv undlod at stemme for den anti-israelske resolution. Her ses udenrigsminister Jeppe Kofod under sin tale ved FN's kommission for menneskerettigheder, 1. marts 2022 (Foto: UN Geneva, flickr)

Danmark undlod at stemme for anti-israelsk resolution

En stigende gruppe lande støtter Israels side i FN-systemet.

I fredags behandlede FNs generalforsamlingens fjerde komité en resolutionstekst som vil have Den internationale domstol (ICJ) til at udarbejde en rådgivende udtalelse om Israels «langvarige okkupation, bosættelse og annektering af palæstinensisk territorium». Teksten blev vedtaget med 98 stemmer for, 17 imod og 52 lande som afstod.

Alle lande som MIFF er aktiv i afstod fra at stemme: Blandt landene som afstod var Danmark, Norge, Sverige og Island – dvs. alle landene som MIFF er aktive i.

Sidste gang ICJ kom med en rådgivende udtalelse var i 2004.

Landene som stemte imod var: USA, Australien, Østrig, Canada, Tjekkiet, Litauen, Estland, Tyskland, Ungarn, Israel, Italien, Liberia, Guatemala, Marshal-øerne, Micronesia, Nauru og Palau.

– Vi foretrækker dialog mellem parterne i stedet for en ensidig proces via ICJ, var eksempelvis argumentet fra Tjekkiets udenrigsministerium.

Det har vakt opsigt i Israel at Ukraine stemte for resolutionen, sammen med Rusland og andre udemokratiske og totalitære stater.

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskys personlige assistent, Alexey Arestovych, sagde søndag, at Ukraines støtte til FN-resolutionen mod Israel var “en alvorlig fejltagelse”, skriver Times of Israel.

Også Israels nye partnere i Abraham-aftalerne, Bahrain Emiraterne, Sudan og Marokko, stemte for resolutionen.

– Resolutionen belønner terrororganisationer, mener Israels afgående premierminister Yair Lapid.

– Teksten er løsrevet fra virkeligheden, kommenterer Israels afgående forsvarsminister Benny Gantz.

Resolutionsteksten vil blive endelig behandlet i FNs generalforsamling til december, skriver Times of Israel.

Flere organer i FN-systemet er sygelig optaget af Israel og tallene taler deres tydelige sprog, derfor er det ikke så underligt at israelerne er langt mere negativt indstillet over for FN end indbyggerne er i andre lande.

Det er vigtigt at være meget kritisk over for FN-initiativer, udtaler den norske politolog Janne Haaland Matlary. Det er særlig vigtigt at være yderst kritisk over for FN-resolutioner mod Israel. Her er hvorfor: «Dem som tror at det der sker i FN bunder i høj moralsk kvalitet, og er værd å begå nationalt selvmord for, som det forventes af Israel, har ikke forstået hvad der egentlig foregår i FN,» skrev Odd Myrland, MIFFs daværende avisredaktør, i 2005.

MIFF har dedikeret en temaside til FN’s absurde holdning til Israel: Hvorfor du ikke kan tage FN- fordømmelser af Israel alvorligt.

Se hvordan landene stemte her:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp