Irans leder Ayatollah Ali Khamenei under markering af Id al-fitr i Teheran 15. juni 2018. (Foto: Iranian Supreme Leader)

Norge nægter at svare på om de stemte Iran ind i FNs kvindeudvalg

Mindst fire vestlige lande skal have givet deres stemme til den islamiske republik.

Det har affødt stærke reaktioner at den islamiske republik Iran, som anses for at være et af de værste lande i verden for kvinder, er blevet valgt som medlem af FNs kvindeudvalg. Ifølge organisasjonen UN Watch skal minst fire land fra EU og andre vestlige demokratier ha stemt på Iran.

«At vælge Ayatollah Khomeinis islamiske republik af Iran til at beskytte kvinders rettigheder er som at give en pyroman ansvaret som byens brandstation», skriver Hillel Neuer, leder af organisationen UN Watch på Twitter.

Norge er et af de vestlige lande som har stemt ved det hemmelige valg, udover Australien, Østrig, Canada, Finland, Frankrig, Letland, Tyskland, Luxembourg, Holland, Schweitz, Storbritannien og USA.

Nettavisen har spurgt Norges Udenrigsministerium om de stemte på Iran, men UD siger de at ikke vil offentliggøre hvad de har stemt. Neuer opfordrer politikerne i Norge og andre lande til at kræve svar på hvad deres land har stemt.

– Stemmeafgivning i forbindelse med valg og kandidaturer i FN er ikke offentlig. Det er i tråd med procedurereglen om hemmelige valg, og fast praksis blandt FNs medlemslande. Iran har utvivlsomt store udfordringer når det gælder kvinders rettigheder og ligestilling. Det har Norge givet tydelig udtryk for, både i FN og i vores bilaterale dialog med iranske myndigheder. Nu hvor Iran er valgt ind i Kvindekommissionen vil vi aktivt bruge anledningen til at påvirke dem, til at stille klare forventninger og til at holde dem ansvarlige, siger statssekretær Jens Frølich Holte til Nettavisen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp