Gilad Erdan er Israels ambassadør i FN og USA. (Foto: Ben Kelmer, Flickr.com)

Gilad Erdan til FN: – I anerkender ikke den nye virkelighed i Mellemøsten

Israels FN-udsending beskyldte i mandags FN’s Sikkerhedsråd for ikke at anerkende den nye virkelighed i Mellemøsten – det gælder blandt andet Abrahamaftalerne med Emiraterne og Bahrain og normaliseringsaftalen med Sudan, det skriver avisen The Algemeiner.

Læs MIFF’s artikler om FN’s Sikkerhedsråd her.
Læs MIFF’s artikler om Abrahamaftalerne her. Læs MIFF’s artikler om normaliseringsaftalen med Sudan og MIFF’s artikler om palæstinensernes modstand mod normalisering med Israel her.

– Mens Sikkerhedsrådets fokus ikke har ændret sig i årtier, har det ændret sig radikalt i Mellemøsten, sagde Israels ambassadør i FN, Gilad Erdan under sin første deltagelse ved rådets månedlige møde om regionen.

– I løbet af de to måneder jeg har været i New York, har jeg været vidne til en himmelråbende uoverensstemmelse mellem Sikkerhedsrådets fokus og det der rent faktisk sker i Mellemøsten, sagde Erdan.

– I stedet for at betragte [Abraham-aftalerne] som en ny mulighed for at starte forhandlinger, har palæstinenserne angrebet Emiraterne, Bahrain og Sudan og kaldt deres beslutning om at have forbindelser med Israel for ‘forræderi’ og en ‘kniv i ryggen… Nu kan alle se, at palæstinenserne går imod ethvert land som ønsker fred i regionen – også medlemmer af Den arabiske liga. Den omstændighed at palæstinenserne angriber dem som slutter fred med Israel, viser at rådet i årevis har lagt pres på den forkerte part, sagde Erdan.

– Jeg står klar til at modbevise dem som påstår, at Sikkerhedsrådet er en tabt sag – men at ignorere de mest presserende spørgsmål i Mellemøsten og udtrykke partiskhed, når den israelsk-palæstinensiske konflikt diskuteres i rådet, gør det imidlertid svært at gøre det. Rådet skal forpligte sig til at forfølge fred og sikkerhed og ikke lade politik diktere sine handlinger i Mellemøsten, sagde Erdan.

USA’s ambassadør i FN Kelly Craft gav udtryk for lignende følelser.
– Den enkle sandhed er, at rådet igennem årtier har gentaget samme tilgang til konflikten måned efter måned – vi kommer ikke videre på den måde. Mange FN-medlemsstater er fanget i uaktuelle politikker og fortællinger som ikke skaber fred.

– USA har for første gang i 25 år demonstreret, at en anden tilgang til situationen i Mellemøsten giver resultater. I dag er Israel, mere end nogensinde kommet tættere på sine arabiske naboer som følge af USA’s ledelse; og Israels nærmeste naboer – palæstinenserne, bør udnytte det positive momentum. Historien vil dømme Sikkerhedsrådets reaktion på det historiske øjeblik – rådet kan enten afvise at tage skeen i den anden hånd eller udvise mod og støtte udviklingen, sagde Craft.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp