Search
Judy Feld Carr. (Skærmdump fra onlinemøde i Harif regi)

Har reddet 3200 jøder ud af Syrien

Judy Feld Carr fortæller hvordan hun har reddet 3228 jøder ud af Syrien.

Judy Feld Carr voksede op nord for Ontario i Canada. Da hun flyttede hjemmefra, sagde faren, som var jæger, til hende: «Nu har jeg lært dig det du har brug for, for at overleve i livet. Du kan padle og ro kano som en indianer, du kan skyde og fiske, du kan bande, du kan drikke uden at blive overdrevet fuld og du er en god jøde.»

Senere underviste Judy i klassisk musik og var husmor for seks børn. I 1970-erne begyndte hun imidlertid en fuldstændig hemmelig karriere som leder af et smuglernetværk som hjalp jøder ud af Syrien. Judy og hendes hjælpere hjalp jøder ud via smugleruter til Tyrkiet, og de betalte løsepenge for at få jøder ud på anden måde. Judy startede arbejdet på egen hånd, men efterhånden fik hun også hjælp fra Mossad.

En række gange var Judy truet på livet. «Det er et mirakel at jeg og mine børn fortsat er i live,» siger hun.

– I dag er der tre jøder tilbage i Damaskus. De vil jeg ikke have noget med at gøre. Der var nogle som meldte andre jøder til det hemmelige politi, fortæller Judy.

I alt hjalp Judy over 3200 jøder ud af Syrien. Mange af dem bor i Israel i dag, og flere af dem har opkaldt deres børn og børnebørn efter deres rednings-kvinde.

Hvis du vil høre en stærk og rørende historie om en usædvanlig kvinde, så se dokumentaren om Judy Feld Carrs arbejde sendt på israelsk tv i begyndelsen af 2010 (udgivet på YouTube i 2013, med undertekster på engelsk). 36 minutter.

Her kan du se Lyn Julius interview i Harif med Judy 28. juli 2020.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp