Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Avis: USA har i al stilhed fragtet store mængder våben fra Israel til Ukraine

På billedet ses israelske soldater træne med artilleri, august 2013. Nu er artillerigranater sendt fra Israel til Ukraine. (Foto: IDF)
Ukraine bruger omkring 90.000 artillerigranater om måneden i deres kamp mod Rusland, hvilket er langt mere end produktionskapaciteten hos europæiske og amerikanske producenter til sammen.

Det amerikanske militær har i al stilhed fragtet 300.000 artillerigranater til Ukraine fra et stort lager i Israel, skriver avisen New York Times.

Ammunitionen blev opbevaret i Israel til brug af det amerikanske militær i en regional konflikt. USA har også givet Israel tilladelse til at bruge af ammunitionen i nødsituationer, ifølge avisen. Israels tidligere regering har angiveligt godkendt overførsle af ​​ammunitionen til Ukraine.

Da den første anmodning kom om at forsyne Ukraine fra lageret, var den israelske regering ifølge avisen bekymret for, hvordan Rusland ville reagere. Men efter en diskussion i regeringen og med de israelske sikkerhedstjenester fik USA grønt lys.

Det vides ikke hvor stor en andel af ammunitionslageret de 300.000 artillerigranater udgør. Det er ikke en hemmelighed at USA har et stort ammunitionslager i Israel, men det er heller ikke noget der skiltes med. Israel brugte af ammunitionen under 2006 Libanon-krigen og 2014 Gaza-krigen.

Siden den russiske invasion af Ukraine begyndte for over et år siden, har Israel blandt andet hjulpet Ukraine med felthospitalnødhjælphjelme og sikkerhedsvesteefterretninggenratorer og behandling af sårede civile og soldater.

Israel har ikke leveret offensive våben til Ukraine – det skyldes at Israel er fuldstændig afhængig af Rusland i Syrien. Israel har igennem flere år kæmpet for at undgå at Iran sætter sig militært i Syrien. Eftersom Rusland har fuld kontrol over Syriens luftrum og i høj grad også kontrollerer Syrien på jorden, vil Israel stå over for en uoverskuelig trussel, hvis Iran får frit spil.

De seneste år har Israel gennemført frlere hundrede luftangreb i Syrien – primært mod iranske mål. Israel frygter, at Rusland vil forhindre dem i at operere i Syrien, hvis de bliver for involveret i krigen i Ukraine.

Israelske myndigheder understreger, at beslutningen om at godkende overførslen af ​​ammunition til Ukraine ikke er en ny kurs, men at de gik med til det fordi, der er tale om USA’s egne forsyninger.

Ukraine bruger omkring 90.000 artillerigranater om måneden i deres kamp mod Rusland. Ukraines behov er således langt højere end produktionskapaciteten hos europæiske og amerikanske våbenproducenter tilsammen. Ammunitionen fra lageret i Israel blev transporteret til Europa, Polen og videre til Ukraine.

Under 2014 Gaza-krigen brugte Israels forsvarshær ammunitio fra det amerikanske lager. (IDF)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem