Ursula von der Leyen sendte Israel rørende fødselsdagshilsen. (Foto: European Union 2022/Flickr)

Forhandler om gas-aftale med Israel

Europakommissionens præsident Ursula von der Leyen er i Israel for at forhandle om eksport af naturgas til Europa.

Europakommissionens præsident Ursula von der Leyen er rejst til Israel for at forhandle køb af naturgas. Som MIFF tidligere har skrevet om, har Israel et stort overskud af naturgas, som de gerne vil eksportere til Europa og dermed gøre dem mindre afhængige af russisk gas.

EUs ambassade i Israel udtaler at von der Leyen er rejst til Israel for at «styrke forholdet mellem EU og Israel, især når det gælder energi». Udover at åbne op for eksport af gas har Israel også åbnet op for øget gasproduktion.

Italiens premierminister Mario Draghi er også med på turen:

Von der Leyen skal blandt mødes med premierminister Naftali Bennett, præsident Isaac Herzog, udenrigsminister Yair Lapid, hun vil besøge Holocaust-museet Yad Vashem og modtage æresdoktorgrad fra Ben-Gurion universitet i Negev.

Derudover skal hun også mødes med de palæstinensiske myndigheders (PA) premierminister Mohammed Shtayyeh. Herefter rejser hun videre til Egypten. Israel skal samaarbejde med Egypten om eksport af naturgas til Europa – Egypten har de nødvendige anlæg der skal til for at omdanne gassen til flydende og derefter blive fragtet til Europa via skib.

På nuværende tidspunkt kommer omkring 40% af Europas gasforbrug fra Rusland. Det vides ikke hvor meget gas der vil blive eksporteret fra Israel til Europa. Hensigten er ikke at Israel skal overtage Ruslands plass som Europas gasforsyner. Israel kan bidrage til til at lukke gabet i kombination med andre leverandører.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp