Raketforsvarssystemet Arrow 3 kan nedskyde ballistiske missiler over atmosfæren. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet)

Tyskland har fået lov til at købe Arrow 3

Det vil i så fald være første gang et land får lov til at købe det avancerede israelske raketforsvarssystem.

Ifølge den israelske avis Jerusalem Post har Tyskland fået Israels og USA’s tilladelse til at købe det avancerede israelske raketforsvarssystem Arrow 3. Det vil i så fald være første gang et af Israels mest avancerede luftforsvarssystemer sælges til et andet land.

Tyske politikere har tidligere presset på for at få den tyske regering til at købe det israelske raketforsvarssystem Iron Dome for at afværege trusler fra luften, men chef for det tyske luftforsvar siger at Arrow 3 systemet vil være det mest relevante system mod de trusler som Europa står overfor i dag.

Mens Iron Dome er beregnet til at kunne stoppe og nedskyde kortdistanceraketter, er Arrow 3 beregnet til at stoppe kraftigere langdistance trusler. I dag har Tyskland ikke noget system til at forsvare sig med mod den slags trusler.

– Det er en af grundene til at vi har set nærmere på Arrow 3 og er meget interesserede i det fors interessert i det systemet, siger generalløjtnant Ingo Gerhartz.

Tysklands kansler Olaf Scholz menes at have presset på for at købe det avancerede israelske raketforsvarssystem, men både Israel og USA skulle godkende salget fordi de to lande har samarbejdet om at udvikle det. Tyskland har nu fået købet godkendt, detaljerne omkring købet er endnu ikke på plads.

Arrow 3 kan afskære ballistiske missiler i en højde på over 100 kilometer og enrækkevidde på op til 2400 km. Systemet er et af de mest avancerede Israel har og er som nævnt ikke blevet solgt til andre lande før nu.

Den nye sikkerhedspolitiske situation i Europa, hvor krig igen truer, har betydet at mange lande nu revurderer deres prioriteringer.

Som en konsekvens af Ruslands invation af Ukraine har Tyskland besluttet at øge sit forsvarsbugdet til 2% af landets BNP. På kort sigt vil Tyskland bruge over 738 millioner kroner på en hurtig opgradering af sine væbnede styrker.

Rusland har placeret flere Iskander-missiler der hvor de kan nå flere europæiske byer som Berlin. De ballistiske missiler brugt i Ukraine, flyver for højt til at de kan blive nedskudt af konventionelle luftforsvarssystemer. Arrow 3 kan nedskyde dem.

– Vi må alle forholde os til at vi har en nabo som i dag er forberedt på at bruge magt for at hævde sine interesser, siger Sholz til tysk medie.

Hvis Tyskland køper det israelske luftforsvarssystem, som fortsat er under udvikling, kan det være på plads og operativt i løbet af 2025.

Også Finland har besluttet sig for at købe israelsk luftværn for at beskytte sig.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp