Det israelske felthospital i Ukraine åbnede 22. marts og skal blandt andet behandle syge børn. (Foto: Sheba Medical Center)

Israelsk felthospital er i gang i Ukraine

Israel har som det første land i verden etableret felthospital i Ukraine. 80 israelske læger og sygeplejersker er på plads i det krigshærget land.

Den 20. marts kom 17 tons israelsk medicinsk udstyr til den lille ukrainske by Mostyska udenfor storbyen Lviv. To dage senere ankom en stor delegation af israelske læger, sygeplejersker og felthopsitalet var allerede i gang med at behandle sine første patienter, skriver Times of Israel.

– Vi lover at fortsætte med at støtte Ukraine også i fremtiden og vi håber at der snart vil komme fred i landet, sagde Yoav Bistritsk fra den israelske ambassade i Ukraine, under åbning af flethospitalet i går.

Allerede få minutter efter felthospitalet åbnede ankom de første patienter. Mange ville gerne have gratis behandling af de israelske læger. Israel er det første landet i verden, der har åbnet et felthospital i Ukraine.

– Jeg har haft problemer med min skjoldbruskkirtel, min nabo fortalte mig om det nye hospital, så jeg besluttede mig for komme herhen og blive tjekket, fortæller Halyna Vatsyshyn, en af indbyggerne i Mostyska.

Det israelske felthospital som har kostet over 46 millioner kroner er blevet etablert ved en skole i byen. Udover 10 udendørs telte, er flere klasselokaler blevet omdannet til hospitalsafdelinger. Således kan man nu finde hjertemonitorer, kuvøser og hospitalssenge side om side med tavler og skolebøger.

Den israelske delegation består af 100 personer, 80 af dem er læger og sygeplejsersker som også bor på hospitalet.

Felthospitalet er blevet etableret på en skole og på skoleområdet er der opsat ti utendørs telte. (Foto: Sheba)

Hospitalet skal både hjælpe lokalbefolkningen og ukrainske flygtninge på flugt fra krigen. Hospitalet består blandt andet af en fødeavdeling, barneafdeling, akutafdeling og har 150 sengepladser.

Det israelske flethospital er beregnet til civile og det forventes at det meste af trafikken vil være behandling af kroniske lidelser og pediatrisk behandling. Men hospitalet er også forberedt på at tage imod personer med krigsskader.

– Vi ved egentlig ikke hvad vi kan forvente, men vi er forberedt på at udføre store operatione hvis det bliver nødvendigt, siger lægen Adam Lee Goldstein, der til daglig er leder traume- og akutkirurgisk afdeling på Wolfson Medical Center i Holon.

Mange af deltagerne i den israelske delegation har selv ukrainsk baggrund og kan derfor tale med patienterne på ukrainsk.

– Det gør det ekstra emotionelt. Jeg blev født her i området og kom hertil med det specifikke mål at hjælpe mennesker i nød som søger tilflugt, siger socialrådgiver Anastasia Keidar der voksede op i byen Odessa.

Kamphandlingerne foregår i skrivende stund langt væk fra det israelske felthospital, men bombealarmen lyder også ofte i Mostyska.

– Vi israelere er vant til lyden bombealarmer, siger lægen Goldstien og viser oversigt over alle de bombealarmer som Israel har oplevet de seneste år (alene i 2021 blev Israel udsat for flere tusind raketangreb fra blandt andet Gaza).

Det israelske felthospital skal efter planen operere i en måned, med mulighed for forlængelse. Felthospitalet er et samarbejde mellem Israels sundhedsministerium, udenrigsministeriet og Sheba Medical Center. Den israelske regering betaler regningen i samarbejde med jødiske organisationer og donorer. Felthospitalet er opkaldt efter Israels tidligere premierminister Golda Meir, som blev født i Kyiv, Ukraine i 1898.

Her ses den israelske delegation på 100 personer, hvoraf 80 er læger og sygeplejersker på vej til Ukraine. (Foto: Sheba)
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp