Search
Tamar-feltet er et af Israels to store gasfelter i Middelhavet. De kan forsyne Europa med naturgas. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Kan Israel blive Europas gasleverandør?

Israel har et stort overskud af naturgas til salg.

Krigen i Ukraine har ført til store diskussioner i Europa om afhængigheden af russisk gas. Nu kan Israel positionere sig og blive en central gasleverandør på det europæiske marked, skriver Jerusalem Post.

Israel forsyner allerede nabolandene Jordan og Egypten med gas, men landet har også potentiale til at blive en naturgaskilde for Europa.

– Tanken om at Putin sidder med hånden på knappen og kan åbne og lukke for gasforsyningen til Europa som det passer ham, er et forferdelig scenario for dem, siger Alexander Coman ved Tel Aviv Universitet.

Europa leder efter alternative forsyninger – og Israel kan blive løsningen.

– En af løsningerne kan være rørledning som vil fragte gas og måske også elektricitet, fra Egypten, Israel og eventuelt også Saudi-Arabien til Europa, gennem Cypern, forklarer Coman.

Han henviser til rørledningen EastMed, som er et planlagt projekt til over 41 milliarder kroner som vil koble gasfelterne i det østlige Middelhav til Europa. Planlægning af rørledningen startede allerede i 2013 og vil efter planen åbne i 2025, men projektet har mødt flere forhindringer på vejen.

Nu kan den ændrede politiske situation i Europa måske sætte skub i projektet.

– I en tid med dramatiske stigninger i energipriserne verden over, og alvorlig mangel på naturgas i Europa, ville det have en enorm betydning at kunne fragte israelsk gas direkte til Europa gennem rørledninger som krydser Middelhavet, siger Likud-politiker Yuval Steinitz.

Tyskland, som er den største importør av russisk gas, har meddelt at de vil være mindre afhængige af Rusland. De har sat Nord Stream 2-projektet, en gasrørledning gennem Østersøen til knap 70 milliarder kroner, på pause.

– Vi må ændre kurs for at overvinne vores afhængighed af import fra individuelle energileverandører, siger Tysklands kansler Olaf Sholz.

Israels forhold til naturgas har ændret sig meget de seneste 15 år. Frem til 2012 importerede Israel naturgas fra Egypten, men siden har man fundet flere store store gasreserver i israelske farvande. Det betyder at Israel nu er fuldstændig selvforsyndende. Israel er også en stor eksportør af gas.

For tiden kommer Israels gasforsyning hovedsagelig fra to gasfelter i Middelhavet. Gennem gasfelterne Tamar og Leviathan har Israel nok gas til at kunne forsyne sig selv i flere årtier. Det betyder at Israel har overskud til at kunne eksportere gas, ikke kun til nabolande, men også til Europa.

Israel begyndte at eksportere gas til Jordan i 2017, med en aftale til en værdi på knap 70 milliarder kroner. Israel eksporterer også gas til Egypten for over 83,5 milliarder kroner – og det er forventes at eksporten vil stige kraftigt i 2022.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp