Vil «restarte» Israels forhold til Europa

Udenrigsminister Yair Lapid på europæisk charmeoffensiv.
Israels udenrigsminister Yair Lapid under møde med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg 12. juli. (Foto: NATO)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Øverste repræsentant for EUs udenrigs- og sikkerhedspolitik, Josep Borrell, bød mandag Israels udenrigsminister Yair Lapid velkommen i Bruxelles og udtalte at der var mulighed for at «restarte» Israels forhold til EU.

Borrell bemærkede at Israels forhold til EU var forværret de seneste år og sagde at «dagens møde med Lapid er en fantastisk chance for at genoptage forholdet til Israel fra et bilateralt ståsted», men også med tanke «på situationen i Mellemøsten», skriver den israelske avis Ha’aretz.

Mandag mødtes Lapid også også med Jens Stoltenberg, NATO’s generalsekretær, her påpegede de fælles værdier som Israel og NATO deler. Lapid udtalte at Israel er villig til at indgå i et større samarbejde med NATO inden for efterretning, cyber, klimaændringer og andet.

Lapid var desuden æresgæsten under møde afholdt mandag i Udenrigsrådet i Bruxelles, hvor 26 EU-udenrigsministrer også deltog . Ifølge diplomatiske kilder til avisen Ha’aretz, vil Lapid bruge mødet til at «restarte» Israels forhold til Europa.

Ifølge kilderne vidner den omstændighed at Lapid blev inviteret blot en måned efter han tiltrådte udenrigsposten, «om et ønske fra medlemslandene om at starte et nyt kapitel i forholdet til Israel», på nuværende tidspunkt er det dog uklart hvilken betydning det vil få fremadrettet.

Søndag mødtes Lapid med sin egyptiske kollega Sameh Shoukry i Bruxelles. Egyptens udenrigsminister udtrykte ønske om genoptagelse af de diplomatiske forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne.

Israels udenrigsminister Yair Lapid og hans egyptiske kollega Sameh Shoukry under deres møde i Bruxelles, 11. juli 2021. (Foto: Gabi Farkash/GPO)
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelIsrael tilbageholder over 1,1 milliarder kroner af PAs penge brugt på terrorløn
Næste artikelFørste internationale droneøvelse
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise