Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Vil «restarte» Israels forhold til Europa

Israels udenrigsminister Yair Lapid under møde med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg 12. juli. (Foto: NATO)
Udenrigsminister Yair Lapid på europæisk charmeoffensiv.

Øverste repræsentant for EUs udenrigs- og sikkerhedspolitik, Josep Borrell, bød mandag Israels udenrigsminister Yair Lapid velkommen i Bruxelles og udtalte at der var mulighed for at «restarte» Israels forhold til EU.

Borrell bemærkede at Israels forhold til EU var forværret de seneste år og sagde at «dagens møde med Lapid er en fantastisk chance for at genoptage forholdet til Israel fra et bilateralt ståsted», men også med tanke «på situationen i Mellemøsten», skriver den israelske avis Ha’aretz.

Mandag mødtes Lapid også også med Jens Stoltenberg, NATO’s generalsekretær, her påpegede de fælles værdier som Israel og NATO deler. Lapid udtalte at Israel er villig til at indgå i et større samarbejde med NATO inden for efterretning, cyber, klimaændringer og andet.

Lapid var desuden æresgæsten under møde afholdt mandag i Udenrigsrådet i Bruxelles, hvor 26 EU-udenrigsministrer også deltog . Ifølge diplomatiske kilder til avisen Ha’aretz, vil Lapid bruge mødet til at «restarte» Israels forhold til Europa.

Ifølge kilderne vidner den omstændighed at Lapid blev inviteret blot en måned efter han tiltrådte udenrigsposten, «om et ønske fra medlemslandene om at starte et nyt kapitel i forholdet til Israel», på nuværende tidspunkt er det dog uklart hvilken betydning det vil få fremadrettet.

Søndag mødtes Lapid med sin egyptiske kollega Sameh Shoukry i Bruxelles. Egyptens udenrigsminister udtrykte ønske om genoptagelse af de diplomatiske forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne.

Israels udenrigsminister Yair Lapid og hans egyptiske kollega Sameh Shoukry under deres møde i Bruxelles, 11. juli 2021. (Foto: Gabi Farkash/GPO)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem