Læreren nægtede eleven at holde foredrag til forsvar af Israel

En 17-årig svensk pige vil give et foredrag om konflikten mellem Israel og Palæstina, set fra Israels side. Det førte til en strøm af negative reaktioner – og en afvisning fra læreren.

I stedet for at kæmpe for ytringsfrihed bøjede læreren af for press fra pøbelen i klassen. (Skærmdump fra SVT)
I stedet for at kæmpe for ytringsfrihed bøjede læreren af for press fra pøbelen i klassen. (Skærmdump fra SVT)

Den 18. april rapporterede SVT: “Anna, en elev på et gymnasium i Göteborg, skulle holde en tale i skolen. Hun ønskede at tale om konflikten mellem Israel og Palæstina. Det forårsagede så negative reaktioner på skolen, at lærerne forsøgte at stoppe Annas forestilling.”

Det tema, som Anna (SVT har anonymiseret hende) havde angivet, var “Israel-Palæstina-konflikten, for Israel”. Efter en strøm af negative reaktioner fra andre elever blev Anna indkaldt til et møde og bedt om at ændre emne. “Stemningen i klassen er så ked af det,” forklarede læreren.

SVT var sammen med Anna, da hun ringede til læreren og bad om at skifte emnet.

Okay, hvis du vil give foredraget, ved du, hvordan man reagerer. Du ved hvordan de har reageret, før du giver foredraget. Tænk over det, forstår du? De kommer til at hakke på dig, siger læreren.

I første omgang havde læreren støtte fra rektor til at nægte Anna lov til at holde det foredrag, hun ville. Men da SVT kontaktede rektor indrømmede, havde hun begået en fejltagelse.

– Forstår du, at det er et demokratisk problem, at eleverne oplever at blive nægtet frit udtryk? spørger journalisten.

– Ja, jeg forstår helt sikkert, svarer rektor.

– Men du gjorde ikke noget, da du hørte om det?

– Nej, det gjorde jeg ikke. Ikke på det tidspunkt, svarer rektor.

Dagen efter, at SVT tog sagen op, fik Anna en ny besked: Hun får lov til at holde foredraget.

Denne artikel er en gave til dig fra medlemmerne i Med Israel for Fred (MIFF). Hvis du også bliver medlem, kan vi nå ud med sandheden om Israel til endnu flere. Hvis du allerede er medlem, håber vi, at du vil rekruttere en ven nu. Klik her for at gå til indmeldelsesblanket. Medlemskab er gratis året ud!

Hurra for Anna og hurra for SVT!

Skam over læreren og den rektor, der lod sig presse af pøblen.