Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Norge vil hjælpe israelere med at blive gift

Der kan komme mange "Mazal Tov" lykønskninger fremover på den norske ambassade i Tel Aviv. (Illustrasjonsfoto: Pixnio/CC)

I Israel har man ikke borgerlig vielse, som det for eksempel er tilfældet i Danmark og Norge. I Israel er det kun de religiøse myndigheder som har autoritet til at vie folk. Af forskellige årsager er der mange israelere som ikke ønsker en religiøs ceremoni når de indgår ægteskab. Derfor har mange valgt at rejse til udlandet for at blive gift.

Grundet Corona-krisen og de lukkede grænser er det ikke længere muligt. Derfor har den israelske udenrigstjeneste spurgt flere lande om de vil tilbyde tjenesten på deres ambassader i Israel, skriver avisen Yediot Ahronot.

Foreløbig er der kun et land som har sagt ja til at tilbyde muligheden: Norge. Den norske ambassaden i Tel Aviv har signaleret at de er villige til at foretage ægteskabsregistrering for israelere, med forbehold for at det israelske indenrigsministerium og justitsministeriet giver deres tilladelse.

I henhold til international lov er der ingen juridiske hindringer for at registrere et ægteskab på ambassaden, men eftersom spørgsmålet om civile ægteskaber er et meget betændt politisk spørgsmål i Israel, har de norske myndigheder bedt om en officiel genkendelse.

Miki Chaimovich fra partiet Kahol Lavan og leder af Knessets indenrigskomité, står bag initiativet. Hun siger at hun blev kontaktet af hundredvis af israelere som af forskellige årsager ikke længere havde mulighed for at blive gift.

– Det er en grundlæggende rettighed som ingen må nægtes i et demokrati, og særligt ikke under de nuværende vanskelige tider, siger den israelske politiker.

I henhold til israelsk lov er det de religiøse myndigheder som tager sig af ægteskaber og skilsmisser, men flere og flere par har valgt at ikke involvere rabbinerne i deres personlige liv. Mange af dem som ønsker at blive gift, bliver afvist af de rabbinske myndigheder grundet jødiske love, derfor er et civilt giftemål deres eneste alternativ.

Det gælder blandt andet mange som er emigreret (Aliyah) til Israel fra det tidligere Sovjetunionen og som ikke kan give rabbinatet de nødvendige beviser på deres jødiske baggrund. Dermed kan de ifølge jødisk lov ikke indgå ægteskab.

Likud-politikeren Sharren Haskel siger at hun støtter sin kollega fra Kahol Lavan og har foreslået en lov som sørger for at ægteskaber som bliver registreret på en udenlandsk ambassade anerkendes af staten Israel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem