Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Her underskrives historisk aftale

Her ses Israels premierminister Yair Lapid underskrive historisk maritim aftale med LIbanon, 27. oktober 202. (Foto: Flash90)
I historisk aftale er Israel og Libanon blevet enige om en maritimgrænse.

Israels regering har godkendt den USA-mælet aftale om en maritim-grænse med Libanon.

Israels premierminister Yair Lapid udtaler at aftalen betyder at et fjendligt land reelt har anerkendt Israels ret til at eksistere, skriver Times of Israel.

– Det er ikke hver dag et fjendtligt land anerkender staten Israel, i en skriftlig aftale, som hele verdenssamfundet kan se, siger Lapid.

Israels kabinet har med enstemmighed godkendt aftalen som forventes at blive underskrevet af parterne under ceremoni på en FN-base ved grænsen.

Hele Israels sikkerhedsapparat har støttet aftalen.

Med aftalen løases entvist i et område af Middelhavet hvor Libanon ønsker at lede efter naturgas. Området ligger også tæt på områder hvor Israel har fundet store mængder hydrokarboner.

Selv om aftalen langt fra løser alle udfordringer, letter den Israels og Libanons sikkerhedsproblemer og økonomiske problemer – to lande med en lang historie med konflikter og krig mellem sig.

Israel og Libanon er teknisk set fortsat i krig og er aldrig blevet enige om at fastsætte en landgrænse. I stedet har de foholdt sig til en FN-håndhævet våbenhvilelinje kendt som den «Blå linje». Det har betydet at den økonomiske zone udenfor kysten også har vært omstridt.

Tidligere var den manglende maritime grænse ikke et stort problem, men det ændrede sig for omkring et årti siden, efter der blev fundet store mængder gas i det østlige Middelhav. Det førte til fornyet stigende spænding i området.

Med den nye aftale dæmpes spændingen og mange håber på det vil være første skridt på vejen til normalisering mellem de to lande.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem