Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Diplomati har skabt sportshistorie – for første gang kan israelske fodboldfans rejse til VM i Qatar

Takket være hårrdt diplomatisk benarbejde vil israelske fodboldfans for første gang kunne rejse til VM i Qatar. (Foto: Arend Kuester, 18. dec 2019, flickr)
Det er ikke mindre end historisk!

Diplomati har skabt sportshistorie – for første gang kan Israelere rejse til Qatar og se VM, meddelte Israels udenrigsminister Yair Lapid, forsvarsminister Benny Gantz og kultur- og sportsminister Hili Trooper, skriver israel Hayom (artiklen er oversat fra hebraisk).

Aftalen blev indgået med FIFA efter flere måneders diplomatisk arbejde.

Det skal bemærkes, at et land, der er vært for en international turnering på størrelse med VM, normalt forpligter sig på forhånd til at tillade adgang for statsborgere fra alle lande – uanset politiske tvister. Der er dog ikke noget synligt diplomatisk forhold mellem Qatar og Israel, og israelere kan ikke komme frit ind i landet. Det er nu muligt at rejse med et israelsk pas til lufthavnen i Doha som en del af en forbindelse til en anden destination, men det er ikke muligt at besøge Qatar.

Mindst 15.000 israelere kunne ikke ventede på en officiel udmeldelse og havde allerede købt billetter til VM, men det er ikke klart, det vides ikke hvor mange af dem havde planer om at rejse ind i Qatar med et udenlandsk pas.

Israels nationale sikkerhedsråd er bekymret over om Iran vil forsøge at skade israelske VM-turister, og har overvejet at udstede en rejseadvarsel til Qatar. Sportsturistbureauer anslår, at mellem 25.000 og 30.000 israelere vil rejse til Qatar.

Efter køb af VM-billet, skal israelske fodboldfans have udstedt et fankort for at kunne få et indrejsevisum via særlig hjemmeside hvor der også kan bookes hotel i Qatar. Koordineringer er i gang for at tillade direkte flyvninger.

Udenrigsminister Yair Lapid: – I dag har vi opnået endnu en politisk præstation til glæde for israelske fodboldfans. Kærligheden til fodbold og sport forbinder mennesker og lande og til november vil VM åbne en port for nye varme relationer. Jeg lykønsker alle partnerne og glæder mig til VM.

Forsvarsminister Benny Gantz: – Jeg lykønsker den opnåede koordinering til glæde for alle fodboldfans i Israel og lykønsker udenrigsministeren, kulturministeren og deres embedsmænd, der har samarbejdet med fodboldforbundet om at få det her på plads. Qatar er et internationalt vigtigt land, der også bidrager til stabilitet i vores region. Med israelske fodboldfans i Qatar, vil vi kunne styrke forholde mellem vores to folk og lande.

Kultur- og sportsminister Hili Trooper: – Sport har magten til at krydse kontinenter og forbinde folk og lande. Jeg er glad for de vigtige politiske- og sportslige nyheder, som også vil give israelske fans mulighed for at deltage i den største fodboldfest i verden. Mange israelere elsker sport. Stor tak til udenrigsminister Yair Lapid, forsvarsminister Benny Gantz og fodboldforbundet for ledelsen og partnerskabet i at få den vigtige aftale på plads.

Oren Hasson, formand for fodboldforbundet: – Kombinationen af ​​de positive kræfter i fodboldforbundet, udenrigsministeriet, forsvarsministeriet og sportsministriet sikrede at israelske fodboldfans kan komme til VM-fejringen i Qatar. Vi handlede på spørgsmålet direkte med FIFA-cheferne, og det ønskede resultat blev opnået.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem