Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Palæstinenserne som ikke ønsker at blive en del af Palæstina

Den israelsk-arabiske by Tayibe er en del af den "triangel" det kan blive aktuelt at udveksle i en landbytte. (Foto: Wikipedia)
Mener det vil være et mareridt at blive indbyggere i en fremtidig palæstinensisk stat.

Trumps fredsplan åbner op for at “trianglen”, et område med stor israelsk-arabisk befolkning, kan blive overført til en palæstinensisk stat i forbindelse med en endelig fredsaftale. Den tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman har foreslået det samme i en årrække. Han har ønsket at bytte disse landområder mod israelsk suverænitet over bosættelser på Vestbredden.

I Trump-administrationens plan nævnes ti israelsk-arabiske samfund som gennem en bytteaftale kan blive en del af en fremtidig palæstinensisk stat. Det er Kafr Qara, Arara, Baqa al-Gharbiyye, Umm al-Fahm, Kalanswa, Tayibe, Kafr Qasem, Tira, Kafr Bara og Jaljulia, skriver Yediot Ahronoth. Disse områder ligger tæt på den grønne linje og de palæstinensiske selvstyreområder. De som bor i dette område identificerer sig i høj grad som palæstinensere.

“Disse områder, som i stor grad er selvidentificerer sig som palæstinensiske, blev oprindeligt udpeget til at være under jordansk kontrol i forbindelse med våbenhvile forhandlingerne i 1949, men blev til sidst bevaret af Israel af militære grunde som ikke længere er til stede,” står der i fredsplanen.

Hvis begge parter er enige åbner planen op for, at grænserne flyttes så disse områder ikke længere bliver en del af Israel, men en del af en fremtidig palæstinensisk stat. Det har fået indbyggerne i området til at reagere.

For selv om de identificerer sig som palæstinensere og ofte er i opposition til staten Israel har de ikke noget ønske om at blive en del af Palæstina. Borgmesteren i Tayibe mener det ville være et mareridt at være en del af en palæstinensisk stat.

-Det er et mareridt der ikke kan implementeres, siger borgmester Shuaa Massarweh Mansour, om muligheden for at hans by bliver palæstinensisk.

Borgmesteren i Kalanswa er også fuldstændig klar i sin udtalelse om at det ikke er aktuelt at blive en del af Palæstina, til trods for at de vælger at omtale sig selv som palæstinensere.

-Vi er for en retfærdig fred og vi stræber alle efter fred. Men vi vil ikke gå med til at blive overført til de [palæstinensiske] territorier, siger Abdulbast Salameh.

Yousef Jabareen fra Umm al-Fahm sidder i Knesset for det arabiske parti Fælles listen. Han er også en stærk modstander af ideen.

-Umm al-Fahm er min hjemby. Wadi Ara er mit landskab. Hundredtusindvis af arabiske indbyggere bor i trianglen og det er deres hjemland. Trump og Netayahus anneksionsplan inkluderer et afsnit der lægger grundlaget for overførsel og tilbagekaldelse af statsborgerskab, siger Jabareen, som opfordrer araber og jøder til at protestere mod et muligt landbytte.

En højtstående israelsk embedsmand bekræfter at Israel har overvejet at bytte land med de palæstinensiske myndigheder. Han understreger at det ikke er en befolkningsoverførsel, men en overførsel af territorium. En overførsel af “triangel-området” vil også kræve en folkeafstemning.

Tidligere undersøgelser har vist at op mod 90 procent af indbyggerne i “trianglen” ønsker at forblive en del af staten Israel. De aller færreste har et ønske eventuelt at blive borgere i en fremtidig palæstinensisk stat.

Den største andel af territorier som Israel eventuelt vil gå med til at bytte med de palæstinensiske myndigheder ligger i Negev i syd.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem