Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

– Vi vil aldrig anerkende en palæstinensisk stat

Israel premierminister Naftali Bennett Tweetede: - Israel står sammen med USA i de her vanskelige tider, ligesom Amerika altid har stået sammen med os. Vores tanker og bønner er hos befolkningen i USA. (Foto: Bayit Yehudi)
Blandede reaktioner på Trumps fredsplan fra israelske politikere.

Tirsdag aften præsenterede den amerikanske præsident Donald Trump sin længe ventede fredsplan for at løse den israelsk-palæstinensiske konflikt. Planen inkluderer oprettelse af en palæstinensisk stat med dele af Øst-Jerusalem som hovedstad, men der stilles flere kriterier for at en sådan stat kan oprettes. Samtidig får Israel grønt lys til at annektere Jordandalen og flere bosættelser.

Både internationalt og internt i Israel er der blandede reaktioner på planen. Det største oppositionsparti i Israel, Kahol Lavan, støtter planen, men mener at deres partileder Benny Gantz bør blive den der implementerer den.

Flere af de højreorienterede partier i Israel er imidlertid lunkne over for Trump-planen. De siger at de støtter annekteringen af ​​Jordandalen og israelske bosættelser men ikke vil støtte oprettelsen af ​​en palæstinensisk stat.

-Vi vil under ingen omstændigheder tillade den israelske regering at anerkende en palæstinensisk stat, siger Naftali Bennet fra partiet New Right. Bennet er forsvarsminister i Netanyahus regeringskoalition.

Men premierminister Benjamin Netanyahu der leder centrum-højrepartiet Likud, mener det er en god aftale der blev præsenteret tirsdag aften.

-Trump har sat kursen mod en herlig fremtid for israelere, palæstinensere og hele regionen, siger Netanyahu om Trumps fredsplan.

Amir Peretz fra Labor-Gesher-Meretz, en alliance af israelske partier på venstrefløjen, siger Israels fremtid skal afgøres i direkte forhandlinger med de palæstinensiske myndigheder (PA). Han reagerer på at fredsplanen blev offentliggjort mindre end to måneder før Knesset-valget den 2. marts.

-Regeringen har ingen legitimitet til at gennemføre sådanne diplomatiske træk, på trods af amerikansk støtte. Det bør blive håndteret efter valget, mener han.

Oded Revivi, en af lederne i bosætterbevægelsen, mener planen giver nogle sejre, men også mange udfordringer for Israel og bosættelserne.

-Planen er langt fra perfekt. Meget af det er svært at sluge, siger han.

Den britiske premierminister Boris Johnson mener fredsplanen Trump præsenterede tirsdag aften kunne være et skridt i den rigtige retning.

-Lederne drøftede det amerikanske forslag om fred mellem israelerne og palæstinenserne, som kan vise sig at være et positivt skridt fremad, sagde en talsmand.

Jordans udenrigsminister Ayman Safadi advarer om “farlige konsekvenser af ensidige beslutninger fra Israel, som truer med at skabe en ny virkelighed på jorden”.

Den første offentlige reaktion fra den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas på planen er at de vil kaste planen i historiens “skraldespand”.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem