Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israel overfører strømforsyningsopgaver til Det Palæstinensiske Selvstyre (PA)

Nyt kræftværk i Jenin - juli 2017
Nyt kræftværk i Jenin - juli 2017 (fra Jerusalem Post artiklen)
Aftalen er et skridt i retningen af at give palæstinenserne mere selvstyre – og den kan tænkes at føre til yderligere diplomatiske gennembrud mellem Israel og palæstinenserne.

Jerusalem Post, den 1. maj 2018

De fleste af de tre millioner palæstinensere, der bor på Vestbredden, får deres elektricitet fra Israel, på nær et lille område omkring Jericho, som er afhængig af strøm fra Jordan, ifølge Reuters. Men nu skal Israels offentlige elforsyning, Israel Electric Corporation (IEC), overføre en stor del af Vestbreddens strømforsyning til Det Palæstinensiske Selvstyr (PA).

Der er indgået en 15-årig aftale til en værdi på 2,8 milliarder NIS (775 millioner dollars), hvilket er et skridt i retning af at give palæstinenserne mere autonomi over deres anliggender.

Efter aftalens vilkår er implementeret, vil IEC sælge strøm til det palæstinensiske strømforsyningsselskab (Palestinian Electricity Transmission Company – PETC) gennem sine fire kraftværker, som skal bygges af både IEC og PA. De fire kraftværker vil ligge i de palæstinensiske byer Jalama, Nablus, Ramallah og Tarkumiya, rapporterede det palæstinensiske nyhedsbureau WAFA, som også nævner, at engrosprisen for el vil blive lavere.

Palæstinensiske embedsmænd sagde, at aftalen ville gøre det muligt for palæstinenserne at genvinde mere kontrol over deres anliggender og infrastruktur.

“Aftalen … frigør den palæstinensiske elsektor fra fuldstændig israelsk kontrol, der har varet i årtier,” sagde Hussein Al-Sheikh, leder af PA’s civile agentur, som citeret af Reuters.

På israelsk side sagde energiminister Yuval Steinitz, at palæstinenserne nu lettere vil kunne opgradere deres forældede elnet og tage ansvar for deres egne anliggender. “Med underskrivelsen af ​​aftalen vil vi være i stand til at gå videre med palæstinenserne i at udvikle et moderne elnet baseret på modellen for den sekundære station, vi indviet i Jenin,” sagde han og henviste til et møde sidste år han holdt i Jenin med den palæstinensiske statsminister Rami Hamdallah.

Aftalen indebærer, at PA skal tilbagebetale NIS 915 million til IEC. Den omfatter både sikkerhedsstillelse og en kreditgaranti-mekanisme, i modsætning til tidligere aftaler, der faldt fra hinanden eftersom Israel og PA skændtes med hinanden om tilbagebetalinger.

IEC har tidligere været udsat for problemer med at få nogle palæstinensiske kunder til at betale deres gæld, men Israels Højesteret forbyder IEC at fuldt ud stoppe strømmeleverancen til disse kunder, ifølge Globes Business Daily.

“Aftalen skaber en ny virkelighed i palæstinensernes energisektor, den reducerer begrænsningerne i strømforsyningen og styrker den økonomiske stabilitet”, sagde Generaldirektør for finansministeriet Shai Badad i en udtalelse. “Den fair betaling for den elektricitet, der leveres til palæstinenserne, åbner en ny æra i økonomiske forbindelser mellem parterne.”

Finansminister Moshe Kahlon roste aftalen og sagde, at det var et “historisk skridt”, som kunne føre til yderligere diplomatiske gennembrud mellem Israel og palæstinenserne. “Styrkelse af det økonomiske samarbejde mellem Israel og PA er først og fremmest en israelsk sikkerhedsinteresse,” udtalte Kahlon. “Aftalen vil sikre fremtidige betalinger til IEC og styrke dets finansielle styrke. Jeg lykønsker forhandlingsholdene med at fuldføre missionen.”

Aftalen er resultatet af tre års forhandlinger mellem Kahlon og Hamdallah, bl.a. med deltagelse af den israelske hærs afdeling, der forvalter Vestbredden (COGAT), den palæstinensiske minister for civile anliggender, IEC og PETC.

Kilde og noter
ISRAEL TO SHIFT POWER SUPPLY TO PA IN $775M DEAL. Fundet via Good News from Israel, nyhedsbrev 2018-05-20. Genfortalt på dansk af Dina Grossman med assistance fra Google Translate og Jane Hoffmann.
Vil du selv løbende følge med de rigtig gode nyheder fra Israel på dansk, kig ind til Good News From Israel – du kan abonnerer på et ugentligt nyhedsbrev.
I fremtiden forsøger MIFF Danmark at komme hurtigere ud med de gode nyheder. Tre uger er lang tid at vente!

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem