Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Analyse: Tysklands kamp mod BDS handler ikke kun om BDS

BDS er i bund og grund anti-zionistisk ... det vil sige, at Israels ret til at eksistere ikke anerkendes
Boykotbevægelsen "BDS" er i bund og grund anti-zionistisk ... det vil sige, at Israels ret til at eksistere ikke anerkendes (begrebet BDS forklares nærmere i diverse artikler på miff.dk)
Netanyahu tweetede: "Jeg lykønsker Forbundsdagen (det tyske parlament) over sin vigtige beslutning, om at brande boykotbevægelsen (BDS) som en antisemitisk bevægelse og udmeldingen om, at det er forbudt at finansiere det."

Jerusalem Post beretter at Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) havde en dårlig uge i sidste uge – efter bevægelsen led to store nederlag.

BDS’ første nederlag skete under Eurovision i Tel Aviv. Konkurrencen blev set af ca 200 millioner seere – de så Israel som et “normalt”, solrigt, sjovt, kærligt, levende, ungt og energisk land. Luften gik så at sige ud af BDS ballonen – bortset fra det islandske punkband, som viste et palæstinensisk tørklæde i et par sekunder mens de sad i Greenroom efter at havde fået deres point.

BDS’ andet nederlag skete da det tyske parlament i fredags vedtog en resolution som har dømt BDS som antisemitisk.

I resolutionen står der blandt andet at:
“De argumenteringsmønstre og metoder, der anvendes af BDS-bevægelsen, er antisemitiske.”

Det er første gang en sådan resolution er vedtaget i et europæisk parlament. Den ikke-bindende resolution forbyder også offentlig støtte til organisationer, der støtter BDS.

Beslutningen om at vedtage resolutionen har også beroliget flere iagttagere, som forinden havde ytret bekymring over, at Tysklands ansvarsfølelse over for Israel er aftaget i takt med en ny generation af tyske ledere er kommet til. Bekymringen blev støttet af forbundskansler, Angela Merkels regerende parti – Tysklands Kristelig-Demokratiske Union (CDU), Det Socialdemokratiske Parti (SPD), Tysklands liberale parti (FDP) og De Grønne.

Det lader til at resolutionen og dens bredde opbakning er et tegn på, at Tyskland med sin historie og erfaring nu erkender at kritik af israelske politikere er én ting – mens BDS er noget helt andet. Tyskland erkender at der er en grænse som ikke må overskrides. En grænse som BDS har overskredet: I resolutionen står der for eksempel, at en BDS-kampagne krævede israelske produkter blev mærket med klistermærker med sloganet: “Køb ikke”. Sloganet gav associationer til det nazistiske styre i Tyskland, hvor jødiskejede virksomheder og butikker blev overmalet med sloganet: “Køb ikke fra jøder”.

Men, BDS resolutionen handler også om intern tysk politik.

Det ekstremt højre, anti-indvandrer parti Alternativ for Tyskland (AfD) – er blevet udelukket af det jødiske samfund i Tyskland og den israelske regering. AFD havde fremlagt sit eget forslag om et totalt forbud mod BDS. AFDs træk blev set som et forsøg på at bringe regeringen i forlegenhed over på den ene side ikke at ville støtte AFDs resolution og på den anden side ikke at ville stemme imod en anti BDS lovgivning.

Som en konsekvens kom Merkels koalition AFDs lovforslag i forkøbet ved at vedtage egen resolution. Selv Die Linke (Venstrepartiet) foreslog indførelsen af en resolution, hvor BDS antisemitiske udsagn skulle fordømmes.

Israels officielle reaktion på Tysklands vedtagelse af resolutionen var ifølge Jerusalem Post sigende. Premierminister, Benjamin Netanyahu, udenrigsminister, Yisrael Katz og Knesset-præsident, Yuli Edelstein kom med officielle udtalelser, hvor de takkede og lykønskede det tyske parlament – uden at nævne Merkel-regeringen.

Netanyahu tweetede: “Jeg lykønsker Forbundsdagen (det tyske parlament) over sin vigtige beslutning, om at brande boykotbevægelsen (BDS) som en antisemitisk bevægelse og udmeldingen om, at det er forbudt at finansiere det.”

Katz skrev: “Vi byder parlamentets beslutning velkommen, som med stort flertal vedtog en resolution mod BDS-bevægelsen.”

Tilsvarende tweetede Edelstein: “Tak #Bundestag for den modige og vigtige beslutning!”

Hvorfor vægter de israelske politikere i deres svar det tyske parlament – på bekostning af den tyske regering?

Ifølge Jerusalem Post skyldes det – at trods det tyske parlaments fordømmelse af BDS som værende antisemitisk, har Tyskland fortsat et stærkt handelsforhold med Iran og står i spidsen for den europæiske indsats for at etablere måder at omgå amerikanske sanktioner mod Iran og dermed øge handelen med Iran.

Berlin kan nu – hvis Jerusalem bliver bekymret vifte med anti-BDS resolutionen i Israels ansigt, når de – eller USA stiller sig kritisk over Tysklands forhold til Teheran.

Ifølge Jerusalem Post signalerer Israels officielle svar på BDS resolutionen, at der sættes pris på beslutningen men, at det ikke fritager Tyskland for sit ansvar. Tysklands kansler har udtalt at Israels sikkerhed er en del af deres raison d’être – fra hård kritik for sit forhold til Iran, et land som åbent har erklæret et ønske om at ødelægge den jødiske stat.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem