Search
En lille gruppe ekstremistiske bosættere angriber palæstinensere, oktober 2020. (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90)

Hvorfor er der så meget fokus på voldelige bosættere?

Der er meget mere vold fra palæstinensere mod jøder end omvendt.

Der er blevet skrevet meget om bosættervold i Judæa og Samaria, med fokus på voldelige bosættere i Huwara og Burin syd for Nablus, derudover har der været angreb på palæstinensere som høster oliven. Men der er et endnu større problem som slet ikke får samme opmærksomhed, skriver David M. Weinberg i sit indlæg i Jerusalem Post.

Weinberg har de seneste 25 år været en vigtig stemme i international politik, israelsk diplomati, forsvarsstrategi, efterretning, den jødiske verden og andre relevante temaer. Han mener det er påfaldende at bosættervold får stor stor international opmærksomhed, mens den langt mere omfattende vold fra palæstinnsiske ekstremister forbigås i stillhed.

«FN har et helt bureaukrati (FNs kontor for koordinering af humanitær innsats, OCHA) som er viet til at katalogisere den «stejle øgning i bosættervold». De har rapporter om «menneskerettighedssituationen i de palæstinensiske områder okkuperet siden 1967» som også repeterer anklagerne om vold fra bosættere», skriver han.

Ifølge FN var der i løbet af de sidste 10 måneder af 2021 410 angreb fra israelske bosættere mod palæstinensere. 302 af angrebene var rettet mod palæstinensisk ejendom, mens 108 angreb var rettet mod palæstinensere. Ifølge Habithonistim var der 4,000 angreb fra palæstinensere mod jøder med stenkast og brandbomber i 2021.

Flere jødiske organisationer i USA, som Anti-Defamation League (ADL), Central Conference of American Rabbis, Israel Policy Forum, National Council of Jewish Women, Rabbinical Assembly, Union for Reform Judaism og United Synagogue of Conservative Judaism har fordømt angrebene i et brev til Israels premierminister, udenrigsminister og forsvarsminister.

De jødiske organisationer har kaldt angrebene for «terror og politisk vold» begået af jødiske israelske ekstremister.

«Vi opfordrer hele den israelske regering til at forene sig i en stærk fordømmelse af handlingerne, til at arbejde beslutsomt med at fange de ansvarlige og konfrontere den stigende trussel fra ekstremisterne med den beslutsomhed og alvor som situationen kræver», skriver organisationerne i deres brev til de israelske ledere.

Videre skriver de jødiske organisationer at de voldelige hændelser skader «Israels omdømme og forhold til USAs regering, det amerikanske folk, amerikanske jøder og det israelske demokrati».

«De amerikansk-jødiske grupper har selvfølgelig ret i at forvente at israelske sikkerhedsstyrker gør alt hvad de kan for at beskytte ikke-voldelige palæstinensere fra voldelige israelere, og straffeforfølge jødiske ekstremister i Judæa og Samaria, uanset om det drejer sig om enkeltpersoner eller grupper af ekstremister. Jeg er sikker på at 99,99% af israelerne mener det samme», skriver Weinberg i sit indlæg.

Som premierminister Naftali Bennett sagde om de voldelige bosættere:

– Efter min mening er volden fra jøder, som ikke afspejler den halve million normale israelske borgere i Judæa og Samaria, skammelig. Jeg vil ikke lade det fortsætte, udtalte premierministeren.

I december 2021 indkaldte Bennett lederne for de israelske sikkerhedstjenester og beordrede dem til at bruke alle nødvendige midler til at stoppe volden fra den lille gruppe ekstremistiske bosættere.

Udenrigsminister Yair Lapid har også sendt et brev til de jødiske organisationer i USA hvor han forsikrer dem om at Israel slår ned på vold mod palæstinenserne. Samtidig advarer Lapid om at den slags rapporter om vold «ikke må misbruges til at udskamme hele staten Israel eller blive manipuleret af dem som forsøger at delegitimere staten Israel».

Det er rigtigt af Lapid at komme mend en sådan advarsel, mener Weinberg, fordi bosættervold er hverken repræsentativt for flertallet af israelere eller bosættere. Det store fokus på bosættervold, som i den store sammenhæng er isolerede hændelser, overskygger et langt større problem med daglige angreb fra ekstremistiske palæstinensere mod ikke-voldelige israelere.

«I den store sammenhæng er de voldelige angreb isolerede hændelser og langt mindre udbredt end de daglige angreb man ser fra ekstremistiske palæstinensere mod ikke-voldelige israelere», skriver han.

Her ses en palæstinensere som kaster sten med en slynge, januar 2022. I løbet af 2021 var der over 4000 stenkast (mange af dem med slynge) og brandbomber fra palæstinensiske ekstremister mod israelere.

Ifølge et nyt studie, som ikke overraskende blev ignoreret af globale medier, FN, menneskerettighedsorganisationer og til med af jødiske organisationer i USA, var der i løbet af 2021 over 4000 tilfælde af sten- og brandbomber i Judæa og Samaria, udført af palæstinensiske ekstremister og terrorister mod israelske jøder.

Angrebene inkluderede over 500 angreb med molotovcocktails (brandbomber), som sårede over 150 israelere. Der var en stigning i stenkast på 210% fra 2020 til 2021, og en stigning i brandbomber på 156% i samme periode.

Ifølge forfatterne bag studiet, oberstløjtnant (reservestyrkerne) Yaron Buskila og oberstløjtnant (reservestyrkerne) Maurice Hirsch fra organisationen Habithonistim, har israelske anklagemyndigheder og domstole ikke gjort nok for at afskrække og straffe palæstinensiske voldsudøvere.

I 95% af de sten- og brandbombe-tilfælde som blev bragt for israelske civile og militære domstole i 2019-2020, var dommene som blev afsagt mod gerningsmændene langt under maksimumsstraffen for den slags lovbrud. Nogle domme var meget milde – blot få dage i fængsel.

Gennemsnitlig fængselsstraf for alvorlige angreb med stenkast var 8,3 måneder og gennemsnitlig fængselsstraf for livsfarlige bombeangreb var 13 måneder, mens loven åbner for 10 til 25 års fængsel for den lsags lovbrud. I 11% af sagerne med sten- og brandbomber blev gerningsmanden ikke straffet.

«Endnu værre er det at mange palæstinensiske angribere slet ikke blev tiltalt. I 2020 blev blot 21 % af stenkasterne i dokumenterede hændelser tiltalt og kun 33 % af dem som kastede brandbomber», skriver Weinberg.

Buskila og Hirsch i Habithonistim advarer om at den mangelfulde straffeforfølgelse af palæstinensiske angribere utgør en reel trussel mod Israels sikkerhed.

«Angrebene, og det manglende israelske operationele og juridiske svar på dem, svækker følelsen af personlig sikkerhed hos israelske civile og styrker følelsen af «vellykket jihad» mod Israel af palæstinensiske ekstremister», skriver de i deres rapport.

Hirsch, som ledede IDFs militære anklagemyndighed i Judæa og Samaria frem til 2016, mener palæstinensiske terrorister opfordres to gange til at begå vold: Først af en svag israelsk retsforfølgelse og herefter af de palæstinensiske myndigheder (PA), som belønner terror med penge.

Oberst (reservestyrkene) Amir Avivi, leder av Habithonistim, mener problemstillingen med bosettervold «er blåst ut av proporsjoner» av Israel-kritiske organisasjoner og europeiske regjeringer, spesielt med tanke på det er langt oftere at palestinere angriper israelere.

– Uden at bagatalisere hvor forfærdelige de ekstremistiske angreb mod palæstinenserne er, så er 300 angreb mot palæstinensisk ejendom og 100 angreb på palæstinensere betydeligt lavere end de 4000 palæstinensiske sten- og brandbombeangreb som hvert år forsøger at dræbe israelere, siger han.

Set i det store perspektiv er en israeler i Tel Aviv i større risiko for at blive udsat for vold af en anden israeler end en palæstinenser i Juæda og Samaria har for at blive udsat for vold af en bosætter, siger Avivi og påpeger at det er en marginal gruppe af ekstremistiske bosættere som er voldelige. Størstedelen af de 500.000 israelske bosættere er fredelige.

Weinberg mener at kritikken ikke kun bør rettes mod en marginal gruppe af jødiske ekstremister, men derimod også mod palæstinenserne som dagligt sngriber civile israelere.

«Er det for meget at bede om? Hvad med at bekymre sig lidt mere om sikkehreden og livene af civile israelere fanget i palæstinensiske terroristers eskudlinje og ikke kun civile palæstinensere som udsættes for angreb af en lille gruppe jødiske ekstremister,» slutter Weinberg.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp