Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Det hollandske parlament: -Mærkning af bosætter-varer er diskriminerende

Parlamentet opfordrer regeringen til at trodse EU-domstolens afgørelse om mærkning af bosætter-varer. De mener beslutningen er diskriminerende, da mærkning kun gælder Israel - ikke andre omstridte områder i verden.

Det hollandske parlament har godkendt forslag om, at klage over EU-Domstolens afgørelse om mærkning af israelske varer produceret på Vestbredden, skriver Times of Israel.

Forslaget blev godkendt med 82 stemmer for og 68 stemmer imod. Regeringen opfordres til at gøre indsigelse mod EU-domstolens afgørelse, medmindre samme standarder anvendes i forhold til alle omstridte territorier i verden. At Israel udvælges som eneste land er uretfærdigt og diskriminerende, udtaler de.

Israel kritiserede EU-domstolens afgørelse i stærke vendinger i sidste uge. Israel kalder afgørelsen diskriminerende og bemærker, at der er mere end 200 territoriale tvister over hele verden, men EU-domstolen har aldrig truffet en afgørelse om nogen af dem.

Den hollandske afstemning, støttet af kristne grupper i parlamentet og støttet af den regerende koalition, tvinger ikke regeringen til at handle og er i vid udstrækning symbolsk. Imidlertid fortalte diplomatiske embedsmænd til Yediot Ahronoth, at den stærke støtte fra koalitionen indikerede, at den ville styre regeringens politik i et eller andet omfang. Den israelske ambassadør i Holland Naor Gilon takkede lovgiverne for deres støtte og udtrykte håb om, at hvis EU-domstolens afgørelse står ved magt, at de hollandske ledere i givet fald vil “vedtage deres egen henstilling og ikke implementerer den diskriminerende resolution.”

En israelsk diplomatisk embedsmand fortalte avisen Israel Hayom, at Jerusalem håbede, at andre europæiske lande ville følge det hollandske parlament og sætte spørgsmålstegn ved EU-domstolens afgørelse.

Ifølge EU-domstolen, som er EU’s højeste juridiske instans, skal “fødevarer med oprindelse i de territorier, der er besat af staten Israel mærkes med angivelse af deres oprindelsesområde, når disse fødevarer kommer fra en israelsk bosættelse inden for dette område.”

EU-domstolen anlagde sagen, efter Psagot Winery – som er beliggende i en bosættelse med samme navn nord for Jerusalem, anfægtede en afgørelse fra 2016 af en fransk domstol om, at varer produceret på Vestbredden, Øst-Jerusalem og Golanhøjderne skulle mærkes med oprindelse i en “israelsk bosættelse.”

Den israelske regering havde opfordret Psagot Winery til at trække deres klage tilbage, fordi de frygtede, at EU’s medlemslande ikke håndhævede Bruxelles mærkningspolitik, og advarede om, at EU-Domstolen sandsynligvis ville bekræfte, at den hidtil havde ignoreret praksis som obligatorisk. Regeringen frygtede derfor at man fremover ville håndhæve mærkningen og dermed skabe problemer for israelske eksportører.

I deres beslutning skrev de 15 dommere, at det var nødvendigt at mærke israelske bosætter-varer “for at forhindre forbrugere i at blive vildledt med hensyn til, at staten Israel er til stede i de berørte områder som en besættelsesmagt og ikke som en suveræn enhed.”

Efter beslutningen fordømte udenrigsminister Israel Katz den som ”uacceptabel både moralsk og principielt” og lovede at arbejde sammen med sine kolleger i EU ”for at forhindre gennemførelsen af denne alvorligt mangelfulde politik.”

Premierminister Benjamin Netanyahu kaldte det ”utroligt.” Knesset-talsmand Yuli Edelstein advarede om, at det kunne skade båndene mellem Israel og EU.

Andre Knesset-medlemmer gentog også fordømmelsen.

Palæstinensiske embedsmænd glædede sig over EU-domstolens afgørelse og opfordrede de europæiske lande til at gennemføre ”hvad der er en lovlig og politisk forpligtelse”, sagde PLOs Saeb Erekat i en erklæring.

-Vores krav er ikke kun for den korrekte mærkning, der afspejler oprindelsescertifikatet for produkter, der kommer fra de ulovligt koloniserede-besættelser, men for forbud mod disse produkter fra internationale markeder, tilføjede Erekat.

EU understregede, at bosætter-varer ikke forbydes og at de er imod boykot af og sanktioner mod Israel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem