Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Besøg Tel Aviv

Tel Aviv er Israels næststørste by med knap en halv million indbyggere. I hele storbyområdet (Gush Dan) bor der over tre millioner. Tel Aviv er ledende indenfor økonomi og teknologi, med Mellemøstens største økonomi per indbygger. Byen tager imod over 2,5 millioner turister om året og er kendt som en party-hovedstad.


Conflict Image miff.no

Tel Aviv tager imod over 2,5 millioner turister om året.


Tel Aviv blev grundlagt før den jødiske stat Israel blev genoprettet. I 1906 købte 60 jødiske familier jord i de tomme sanddynger nord for den historiske by Jaffa ved kysten af Middelhavet. Tre år senere brugte de skaller fra stranden til en lodtrækning om hvordan lodderne skulle fordeles. Da Første Verdenskrig brød ud i 1914 var der 140 boliger i byen.


Conflict Image miff.no

Flere af verdens ledende højteknologivirksomheder har forskningsafdelinger i Tel Aviv-området.


Israels fremvækst som international innovationsleder har været drevet fra Tel Aviv. Flere af verdens ledende højteknologivirksomheder har forskningsafdelinger i Tel Aviv-området, og her er også flere af Israels mest berømte start-up virksomheder. I Tel Aviv ligger flere af Israels vigtigste museer og der er kort rejsetid til alle Israels vigtigste turistmål.

Rejsen til Tel Aviv

Langt de fleste turister fra Norge, Danmark og Europa ankommer i Tel Aviv via den internationale lufthavn Ben Gurion. Fra lufthavnen er der en 15 km tur med tog, bus eller bil ind til centrum af byen. Det er også muligt at komme til Tel Aviv via havet med skib over Middelhavet, men tilbuddet er begrænset. Private skibe kan gå til havn i Tel Avivs gæstehavn.

Tel Aviv er Israels næst største by. (Foto: Ron Shoshani/Flickr)

Gode rejsetips for Tel Aviv kan du finde på kommunens officielle turistsider. Hjemmesiden, som er på engelsk, giver god oversigt over restauranter, koncerter, udeliv, fritidstilbud, historie med mere. Tel Aviv er kendt som «byen der aldrig sover» og som et paradis for vegetarer og veganere. Der er over hundred sushi-restauranter i Tel Aviv.

Den bedste tid på året at rejse til Tel Aviv er forår eller efterår. I juli og august er der mange turister, og temperaturen (31-34 grader) og den høje luftfugtighed (80%) kan gøre det ubehageligt. Men hvis du kommer for at feste og svede er sommermånederne den bedste tid. I september, oktober og november, når det begynder at blive kaldt i Norge og Danmark, kan du fortsat opleve omkring 30 grader i Tel Aviv. Tidszonen i Tel Aviv og Israel ligger én time foran Norge og Danmark.

At leje bil er et godt alternativ på Israel-ferien. Fra Tel Aviv kan du nå rundt til hele landet i løbet af nogle timer i bil. Der er et stort udvalg af biludlejning i Tel Aviv eller ved ankomst i lufthavnen. Vejene i Israel er godt markeret med skilte på hebraisk, engelsk og arabisk, og med gode GPS-tjenester (Waze er udviklet i Israel!) så det skulle ikke være et problem at finde rundt.

Vejret i Tel Aviv


Conflict Image miff.no

Gennemsnitlig temperatur i Tel Aviv varierer fra 14 grader i januar til 26 grader i juli og august.


Tel Aviv har et vejr som mange nordmænd og danskere længes efter. Gennemsnitlig temperatur varierer fra 14 grader i januar til 26 grader i juli og august. Om sommeren kan der komme hedebølger (chamsin) med varm luft fra Sahara som får temperaturen til at stige til op mod 40 grader. Regnsæsonen er koncentreret til vintermånederne. Middelhavet har god temperatur til badning fra juni til november, og selv midt på vinteren ligger vandtemperaturen sjældent under 17 grader.

Hoteller i Tel Aviv

Der er et stort udvalg af hoteller i Tel Aviv, alt fra dyre luksushoteller lige ved strandkanten, til rimelige hoteller for backpackere. Den første kæde af høje hoteller langs strandkanten i Tel Aviv blev bygget i 1960’erne. The Vera Hotel, Hotel Nordoy, Hotel Montefiore og The Jaffa Hotel er kåret af den britiske avis The Telegraph som de bedste hoteller i Tel Aviv.

Det er enkelt og trygt at bestille hotel i Tel Aviv gennem internationale bookingsider eller gennem hotellernes egne hjemmesider. Normalt kan du forvente at få en god morgenbuffet, med et stort udvalg hvide oste og yoghurt, æg, frugt, brød og pålæg. Du kan bruge de samme kontakter til strøm som vi bruger i Norge og Danmark. Servicepersonalet på hotellerne taler normalt let forståelig engelsk.

Hvis du vil bruge penge på strandliv og udeliv, og ønsker billigere overnatning er hostel et godt alternativ. I Tel Aviv er der et stort udvalg af vandrerhjem, sovesale og leiligheder til korttidsudlejning. Søg på internationale bookingsider. Hvis du ønsker at leje en lejlighed i Israel med norske ejere, har MIFF en oversigt som du finder her.

Hvad er Tel Aviv kendt for?

Tel Aviv er kendt for at være byen som voksede op fra en bar sandstrand, og som i løbet af blot hundred år blev en af Mellemøstens mest moderne byer. Tel Aviv er kendt for sit udeliv, sine smukke strande, tre hundred soldage om året og højteknologi. I Tel Aviv blev Israel erklæret genoprettet som en jødisk stat i 1948.

Hvor mange dage har jeg behov for i Tel Aviv?

For at opleve lidt af det bedste Tel Aviv har at byde på, bør du have mindst to, tre dage – helst en uge eller mere. At ligge på stranden og bade i Middelhavet er obligatorisk og se solopgangen/solnedgangen og det er skønt at gå eller løbe langs den lange strandpromenade. Du bør også afse tid til de museer som interesserer dig, shopping i Karmel-markedet (Shuk Ha Carmel) og meget andet.

Er det dyrt i Tel Aviv?

I 2019 kom Tel Aviv på en delt femteplads da The Economist kårede de byer i verden med højeste leveomkostninger. Om Tel Aviv dyr for nordmænd på ferie? Prisniveauet er nok omtrent det samme som man kan forvente i Oslo og andre dyre europæiske hovedstæder, afhængigt af valutakursen. For danske turister derimod, er Tel Aviv relativ dyr, du kan dog spare på udgifterne ved at handle billigt, samme tendens ses også i København hvor du kan spare en del på at handle billigt. Det kan anbefales at spørge de lokale Tel Avivim, som de kaldes hvor der er billigt, de fleste israelere er meget åbne og yderst hjælpsomme og vil med glæde hjælpe. De seneste år er den israelske shekel styrket kraftigt over for den norske og danske krone, det har gjort ferie i Israel dyrere end tidligere. Men Tel Aviv er i den grad prisen værd!

Taler de engelsk i Tel Aviv?

Ja, servicepersonalet på hoteller og restauranter taler som regel god engelsk. Også hvis du opsøger mere lokale spisesteder vil de ofte have et menukort på engelsk. I Israel er alle vejskilte på hebraisk, engelsk og arabisk.

Kort over Tel Aviv

Du finder kort over Tel Aviv via Google Maps og andre online korttjenester, hvor du både kan søge efter stedet hvor du skal overnatte eller andet ved at skrive adressen. Det er let at finde rundt i byen, som er velreguleret og har Middelhavet som en tydelig markør i vest og er du i tvivl, kan du altid spørge de lokale – de fleste israelere er meget åbne, venlige og hjælpsomme. Rejser du i alle andre retninger fortsætter det med sammenhængende byområder ind i Tel Avivs nabobyer som er et stort metropol-område.

Fly til Tel Aviv

Du kan rejse med direkte fly til Tel Aviv fra de fleste europæiske lande. For tiden er der ikke direkte fly mellem Danmark og Israel, men der er gode forbindelser via flere europæiske byer. Søgning på Norwegians hjemmeside viser at der er direkte fly fra København fra maj, men grundet Corona-krisen er det usikkert hvorledes situationen vil se ud til den tid. Du kan nemt bestille flybilletter via onlinetjenester.


Conflict Image miff.no

I 2019 kom omkring 25 millioner passagerer igennem Israels lufthavn i Tel Aviv.


Tel Aviv lufthavn (TLV) – Ben Gurion internationale lufthavn – ligger omkring 15 kilometer udenfor byen. Den er opkaldt efter Israels første premierminister David Ben Gurion. I 2019 kom omkring 25 millioner igennem lufthavnen. Til sammenligning var der 30.256.703 passagerer i Københavns lufthavn og omkring 17 millioner passagerer i Oslo lufthavn Gardermoen. Ben Gurion anses for at være en af de fem bedste lufthavne i Mellemøsten.

I Tel Aviv er der ikke et lufthavnshotel i umiddelbar nærhed til terminalen. Der findes nogle hoteller og gæstehuse som ligger få kilometer derfra, men de har ikke en central placering i forhold til andre turistmål. Afstanden til Jerusalem og Tel Aviv er ikke længere end at du kan overnatte der frem til du skal i lufthavnen på hjemrejsen.

Vær opmærksom på at du skal være i lufthavnen tre timer før adgang, når du rejser fra Tel Aviv. Du skal have god tid til check ind og sikkerhedscheck. Alle rejsende kan opleve at blive stillet spørgsmål om deres ophold i Israel – det sker af hensyn til flysikkerheden.

København Tel Aviv

Det tager omkring 5 timer med direkte forbindelse fra Købehavn til Tel Aviv. Vælger du at rejse med mellemlanding, varierer rejsetiden af hvilken rute du vælger og hvor lang ventetid der er ved mellemlandingen. Der er ikke direkte forbindelse mellem andre danske lufthavn og Tel Aviv. Du kan vælge at rejse direkte fra København eller med mellemlanding fra en lufthavn i anden dansk by.

Tel Avivs strande


image icon

«Tel Aviv er det mest ‘party time’-sted i verden.» Claire Danes, amerikansk skuespiller.


Tel Aviv er berømt for sin strande til Middelhavet. Byen er blevet kåret til den niende bedste strand-by i verden af National Geographic. Fra Jaffa i syd til Tel Aviv havn i nord, er der en smuk promenade langs strandene. Promenaden blev allerede planlagt i 1930’erne, men blev blev først udbygget til sin nuværende form og længde i 2011.

Gordon-stranden

Gordon-stranden (Gordon Beach) er den mest besøgte strand i Tel Aviv. Du finder flere restauranter, kiosker og et udendørs træningsanlæg. På stranden i Israel vil du hører den karakteristiske lyd strandtennis (matkot). Gordon svømmebassin med et 50 meters saltvandsbassin (brichat Gordon) ligger lige i nærheden.

Israelere elsker at spille Matkot på stranden. (Foto: Lina Nagano, flickr)

Frishman-stranden

Syd for Gordon-strand, ligger Frishman-strand (Frishman Beach). Her er der også restauranter, kiosker, sandvolleyballbaner etc. Du kan leje strandstole og parasoller, mange af de centrale hoteller ligger tæt på stranden. Ved de store turiststrande i Israel er der livreddere og førstehjælpsudstyr.

Museerne i Tel Aviv


Conflict Image miff.no

Israels uafhængighed blev erklært i Tel Avivs kunstmuseum 14. maj 1948.


Der er mange interessante museer i Tel Aviv. Det mest unikke af dem er Uafhængighedshallen (Independence Hall), hvor David Ben Gurion erklærede Israels uafhængighed 14. maj 1948. Museet ligger hvor Meir Dizengoffs hus lå. Dizengoff var Tel Avivs første borgmester. Her blev der bygget et kunstmuseum i 1932.

Eretz Israel Museum

Eretz Israel Museum (bedre kendt som Muza) er et historisk og arkæologisk museum i Ramat Aviv, en bydel af Tel Aviv. Museet er et af de tre største i Israel. Udover ti permanente udstillinger, har Eretz Israel Museum også udendørs udstillinger og omkring 20 tidsbegrænsede udstillinger i løbet af året. Der er også en cafe og gavebutik.

Joseph Bau House

Joseph Bau (1920-2002) var en polsk-israelsk kunstner, filosof, opfinder, komiker og skribent som overlevede koncentrationslejren Plaszów. I Tel Aviv kan du gå ind i kunstnerens workshop hvor han arbejdede i fyrre år, som hans datter har omdannet til museum. Efter Baus død kom det frem at han også havde brugt sine kunstneriske evner i tjeneste for Mossad, blandt andet ved at lave falske dokumenter.

Bauhaus Center Tel Aviv

Bauhaus-kunst og arkitektur spredte sig fra Tyskland i mellemkrigstiden. Flere af de jødiske arkitekter som flyktede fra Tyskland tegnede bygninger i Bauhaus-stil da de kom til mandatområdet. Den største samling af bygninger i Bauhaus-stil er den “hvide by” i Tel Aviv. Den har stået på UNESCOs verdensarvsliste siden 2003. Bauhaus-centret i Tel Aviv startede i 2000.

Tel Aviv Museum of Art

Israels første kunstmuseum, etableret i 1932, fokuserer på moderne kunst og samtidskunst. I 2019 havde museet over 1,3 millioner besøgende. I museets permanente udstillinger er der kunst fra flere af de mest fremtrædende kunstnere i 1900-tallet, inklusiv værker af Pablo Picasso, Albert Glezes, Jean Metzinger, Jacques Lipchitz og Joan Miró.

Historiske steder i Tel Aviv

I 1950 blev Tel Aviv slået sammen med Jaffa, som har en lang historie. Jaffa gjorde sit tidlige indtog i verdenshistorien da egypterne indtog byen i 1500-tallet før Kristus. Senere blev byen en del af det israelske kongedømme, og brugt af kongerne David og Salomo (Shlomo) som havneby. Jaffa nævnes også i Det nye testamente (Joppe). I løbet av 1800-tallet voksede Jaffa fra en lille landsby til den nest vigtigste by i området efter Jerusalem.

Tel Aviv Jaffa


Conflict Image miff.no

I Jaffa bor det omkring 30.000 jøder og 16.000 arabere.


Tel Aviv kommune er officielt Tel Aviv Jaffa (Tel Aviv-Yafo). I Jaffa bor der omkring 46.000 indbyggere, 30.000 jøder og 16.000 arabere. Et af de mest kendte landemærker i Jaffa er klokketårnet, bygget i 1906 til ære for sultan Abdul Hamid. Flere af restauranterne i Jaffa er meget populære blandt udenlandske turister som besøger Israel.

Dizengoff Tel Aviv

Dizengoff er en af hovedgaderne i Tel Aviv, opkaldt efter byens første borgmester Meir Dizengoff. Nord for Dizengoff-pladsen er mange af de fineste designer-butikker, en stor del af gaden er fyldt med caféer, restauranter og butikker. Der er også mange brudebutikker. Indkøbscentret Dizengoff (Dizengoff-Center) ligger også i tilknytning til gaden.

Karmel-markedet

I 1920 blev Karmel-markedet (Shuk HaCarmel) etableret. Det populære marked ligger i gåafstand syd for de fleste turisthoteller, Carmel-markedet er en unik oplevelse. Tirsdag og fredag er der ekstra mange boder med kunstnere sælger deres kunst.

Underholdning i Tel Aviv

Du kommer ikke til at kede dig i Tel Aviv!. Der er mange teatre, koncertsale, biografer, diskoteker og udesteder. På nationalteatret Habima er de fleste forestillinger tekstet på engelsk. Israels nationale ballet (Israeli Ballet) holder til i Operahuset i Tel Aviv. Heichal HaTarbut (Culture Palace) er den største koncertsal, som benyttes af Israels filharmoniske orkester (Israel Philharmonic Orchestra).

Tel Aviv udeliv

Tel Avivs udeliv er velkendt med barer og klubber for enhver smag og interesse. Byen er en af de mest sekulære byer i Israel og Mellemøsten. Lev Ha’ir (byens hjerte) området anbefales som overnatningsmulighed for dem som kommer til byen for at feste. Hvert år arrangerer Tel Aviv, Tel Aviv Pride anden uge i juni med 250.000 deltagere.

Expo Tel Aviv

Expo Tel Aviv er Tel Avivs største messeområde, det ligger lige ved Ayalon motorvej. Her afholdes der årligt 45-60 store konferencer og messer, med op mod 2,5 millioner besøgende. I 2019 var Expo Tel Aviv vært for Eurovision Song Contest. De største koncertsale rummer 9.600 og 6.100 personer.

Maccabi Tel Aviv

Maccabi Tel Aviv er den ældste, største og mest vindende fodboldklub i Israel. Klubben blev etableret i 1906 og blev den første jødiske klub som deltog i lokale turneringer fra 1922. Maccabi betyder «der er ingen som du blandt guderne». I dag spiller Maccabi på Bloomfield stadion, som kan rumme 29.400 tilskuere.

Hapoel Tel Aviv

Hapoel (Arbejderen) Tel Aviv er også en Tel Aviv fodboldklub. Hammer- og seglet i klubbens logo afslører klubbens baggrund i arbejderklassemiljøet. Klubben har været ejet af Histadrut, Israels største fagforening, i omkring 70 år og var den sidste fodboldklub i Israel som blev ikke-politisk. Hapoel har flere gange deltaget i europæiske klubturneringer.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.