Search
Benjamin Netanyahu kan være på vej til et politisk comeback i israelsk politik. Her fra Knesset 6. april 2022. (Foto: Flash90)

Politisk comeback for Netanyahu?

Israels nuværende regering har mistet sit flertal efter Idit Silman skiftede side. Dermed er vejen bannet for at Benjamin Netanyahu kan vende tilbage til magten.

Premierminister Naftali Bennetts regeringskoalition mistede i dag sit lille flertal efter hans partifælle Idit Silman fra partiet Yamina i dag meddelte at hun tilslutter sig oppositionen.

Bennett og hans brede koalition havde før Silman et lille flertal med 61 af de 120 sæder i Israels parlament, Knesset. Med Silmans beslutning er flertallet taby og dermed har koalitionsregeringen óg oppositionen lige mange sæder på 60 hver.

Silman udtaler at hun belsuttede at forlade koalitionen fordi hun er bekymret for Israels jødiske karakter, flere spekulerer om hendes belsutning bunder i at ville sikre sig en postion i partiet Likud som tidligere premierminister Benjamin Netanyahu står i spidsen for.

Avisen Yediot Ahronot skriver at Silman er blevet lovet posten som sundhedsminister i en Likud-ledet regering og garanteret en plads i Knesset.

Netanyahu har rost Silman for hendes beslutning og i et klip på sociale medier at han ønsker hende «velkommen hjem i højrefløjen».

Hverken premierminister Naftali Bennett eller udenrigsminister og alternativ premierminister Yair Lapid var blevet informeret om Silmans beslutning. Begge menes at have fået informationen via sociale medier.

Det dramatiske afhop øger chancerne for Netanyahus politiske comeback, men afhoppet er ikke i sig selv et endeligt slut på Bennetts koalition.

For at Silman kan vælte regeringen skal hun gå sammen med to andre koalitionsmedlemmer for at kunne forme en ny fraktion. I skrivende stund har Amichai Shikli udover Silman, forladt Bennetts parti Yemina. Shikli har nægtet at støtte koalitionen siden den kom til. Hvis endnu et medlem med, kan Netanyahu overtage magten.

Flere politiske kommentatorer peger på at det mest sandsynlige udfald vil være at der igen udskrives valg. Sker det, vil valget blive afholdt i løbet af det næste halve år.

Idit Silman er brudt ud at koalitionen fra sit eget parti og bliver nu en del at Israels politiske opposition. Spørgsmålet er om premierminister Naftali Bennett kan overleve det politiske jordskælv. (Foto: Flash90)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp