Historisk forsvarsaftale mellem Marokko og Israel

Israel har for første gang underskrevet aftalememorandum med et arabisk land.
Israels forsvarsminister Benny Gantz trykker hånd med sin marokkanske kollega, Abdellatif Loudiyi efter de to underskrev historisk aftalememorandum i Marokkos hovedstad Rabat onsdag 24. november. (Foto: Forsvarsministeriet)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Israels forsvarsminister Benny Gantz har i dag underskrevet aftalememorandum med sin marokkanske kollega. Aftalen er historisk da det er første gang Israel underskriver aftalememorandum med en arabisk stat, skriver Times of Israel.

Aftalen betyder at de to landes forsvarsministerier og militære får lettere ved at kommunikere sammen og dele efterretninger. Tidligere var en sådan kommunikation kun mulig mellem landenes efterretningstjenester.

– Vi har netop underskrevet en aftale om militært samarbejde – med alt hvad det indebærer – med Marokko. Det er en meget vigtig begivenhed som betyder at vi kan indgå fælles projekter og tillade eksport af israelsk forsvarsudstyr hertil. Jeg tror båndene mellem Marokko og Israel vil blive endnu stærkere, fortsætte med at udvikle sig og udvide sig, og jeg er glad for at jeg har spillet en rolle i det, sagde forsvarsminister Benny Gantz efter indgåelse af den historiske aftale.

En embedsmand i forsvarsministeriet siger at selv om Israel har et tæt sikkerhedsforhold mellem Jordan og Egypten, så har de ikke en aftalememorandum med dem, og kalder den netop indgåede aftale med Marokko for «enestående».

– Det er starten på et officielt sikkerhedssamarbejde mellem landene. Aftalen inkluderer formalisering af deling af efterretning, og at der åbnes for bånd mellem landenes forsvarsindustri, forsvarsanskaffelser og fællesøvelser, udtaler Israels forsvarsministerium.

Gantz landet i den marokkanske hovedstaden Rabat dagen før signeringen. Det er det første offisielle besøket av en israelsk forsvarsminister til landet, som skjer etter at de to landene normaliserte forholdet i fjor.

Udover at det er første besøg af en israelsk forsvarsminister i Marokko, var det også første gang soldater fra det israelske forsvar (IDF) besøgte landet i uniform. Tre uniformerede IDF-officerer var en del af forsvarsministerens delegation, to af dem har marokkansk bakgrund. Brigadegeneral Yaki Dolf’s forældre blev født i Marokko, oberst Noam Arbeli’s mor blev født i det arabiske land. Omkring 700.000 israelere har marokkanske rødder.

Forsvarsminister Gantz’s besøg er det andet af en israelsk minister i Marokko i løbet af kort tid. Udenrigsminister Yair Lapid besøgte landet ultimo august, blandt andet for for at åbne et handelskontor i hovedstaden Rabat.

For første gang har israelske officerer besøgt Marokko i uniform. To af dem har marokkansk baggrund. Oberst Noam Arbeli (fra venstre), brigadegeneral Yaki Dolf og oberstløjtnant Netanel Kula fotograferet udenfor Marokko’s kong Muhammmed V gravsted i Rabat. (Foto: Forsvarsministeriet)
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelNæsten 1 ud af 4 israelere vil være ultraortodokse i 2050
Næste artikelYoav Limor: – Israel må tvinge Hamas til at vælge
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise