Israelske og amerikanske marinefartøjer deltager i fælles øvelse i Det Røde Hav. (Foto: US Navy)

Historisk marineøvelse i Det Røde Hav

For første gang deltog flere Golf-lande i fælles marineøvelse med Israel.

Sø-forsvaret fra Israel, USA, Emiraterne og Bahrain har for første gang lavet fælles øvelse i Det Røde Hav. Det sker som et svar på deres modstand mod iransk tilstedeværelse og aggression i farvandet.

– Den [iranske] tilstedeværelse er noget vi må sørge for at fjerne så langt det er muligt fra staten Israel, fra Det Røde Hav og områderne som forhindrer os i at sejle frit. Derfor er vi nødt til at stramme partnerskabet mellem os, udtaler højtstående officer i den israelske marine, anonymt – læs HER.

Øvelsen markerer et nyt kapitel i Israels forhold til arabiske lande. Det er første gang en sådan øvelse afholdes i samarbejde mellem Israel, Emiraterne og Bahrain. Marineøvelsen sker blot lidt over et år efter Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko normaliserede forholdet med Israel i Abrahamaftalerne – læs om Abrahamaftalerne HER.

– Israels internationale anseelse styrkes. Mange lande, inklusiv nogle som kunne komme som en overraskelse, ønsker at nærme sig os og skabe et tættere samarbejde med os, siger Israels premierminister Naftali Bennett.

Den amerikanske 5. flåde deltog i øvelsen som blot er en ud af mange øvelser som flåden fremover vil holde med Israel og andre allierede i området.

Siden februar har Iran og Israel deltaget i en «skyggekrig» til havs, hvor skibe med tilknytning til landene er blevet angrebet i eksempelvis farvandene omkring Den Persiske Bugt og Omanbugten.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp