Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

“Nogen må handle, så jøderne i Aden kan fortsætte med at hvile i fred”

Den jødiske gravplads i Aden har stået hen i forfald i årevis. Her er et billede fra 2008. Nu fjernes gravpladsen for altid.
I byen Aden i Yemen fjernes flere tusind års jødisk historie.

”De arabiske stater er kendt for deres udbredte og brutale krænkelser af menneskerettigheder. Så er det måske ikke så mærkeligt, at der hvor menneskeliv ikke værdsættes, får de døde heller ingen værdighed. Dette fænomen demonstreres nu i Aden, hvor den største gravplads for yemenitiske jøder systematisk ødelægges,” skriver Dr. Edy Cohen i et indlæg i Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA).

Cohen taler flydende arabisk og er ekspert i jødiske samfund i arabiske lande. I sit indlæg i BESA skriver han om, hvordan Yemen behandler hvilestedet for det tidligere mindretal af yemenitiske jøder.

”Den jødiske (og engelske) gravplads i den yemenitiske by Aden er systematisk ødelagt. Sådanne handlinger er i tråd med langvarige traditioner for imperialistisk islamisk erobring, da arabiske/muslimske okkupanter skyndte sig at bygge moskeer over kirker og synagoger for at slette alt bevis for en ikke-islamisk historie,” skriver han.

Gravpladsen i Aden fjernes for at rydde pladsen til et større byggeprojekt i det meget efterspurgte kvarter. En bygning skal bygges over ruinerne af gravpladsen. Det er ikke kun i strid med vestlige værdier og etik, men også islamiske værdier og muslimske love.

-Dette ser ikke ud til at begrænse det “overgangsråd” i Yemen, der blev oprettet i 2017 under ledelse af general Aidarus Zubeidi. Rådet ser sin kontrol over Aden som et springbræt til at oprette en uafhængig stat i det sydlige Yemen og agter ikke at blive hindret af etiske eller religiøse forbehold, skriver Cohen.

Byggeriprojektet vil slette de sidste spor af jødisk historie i Aden, en historie, der er væsentligt ældre end islam. Over 7.000 jøder boede i Aden i 1940’erne. I 1947 blev 82 af dem dræbt og snesevis såret, de fleste jødiske virksomheder i Aden blev plyndret og brændt. De dræbte jøder blev sandsynligvis begravet på den gravplads, som nu er ødelagt.

Efter massakren i 1947 begyndte en massiv udrejse af jøder fra Aden. I 1965 var antallet af jøder i byen faldet til omkring 450, men to år senere – efter Seksdagskrigen – var der ikke en eneste jøde tilbage i Aden. De, der flygtede, havde intet andet valg end at forlade deres hjem og ejendomme.

“Hvem vil stoppe denne frygtelig og respektløse behandling af de døde? I Libanon var der forsøg på at bygge oven på den jødiske gravplads i Sidon, men det blev standset på grund af offentligt pres. Muslimske imamer kan udstede en fatwa, der forhindrer ødelæggelse af gravpladsen i Aden. For nylig besøgte medlemmer af organisationen for islamisk samarbejde Auschwitz i et forsøg på at forene jøder og muslimer. En muslimsk fordømmelse mod skænding af gravpladsen i Aden, som strider mod islam ville styrke denne forsoning. Derudover har “overgangsrådet” i Yemen et godt forhold til De Forenede Arabiske Emirater, som er kendt for deres bestræbelser på at fremme religiøs tolerance.”

“Det er tid til handling, så jøderne i Aden kan fortsætte med at hvile i fred,” konkluderer Cohen i sit indlæg.

Indtil 1950 var jøderne et stort mindretal i Yemen med flere tusind års historie. Men fordi det ikke længere var sikkert for jøderne i Yemen, blev det store flertal af landets jødiske befolkning, omkring 49.000, transporteret til Israel i det, der blev kaldt “Operation Magic Blanket” mellem juni 1949 og september 1950. I dag er der kun få jøder tilbage i Yemen.

Læs nogle af MIFFs artikler om jøderne i muslimske lande her.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem